Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här byggs Faluns nyaste villaområde

/
  • All ledig tid har gått till huset senaste året, även om Tova och Kristian Jäderberg inte varit på byggplatsen, så har de varit där i tanken. Huset blir 176 kvadratmeter stort och tomten är på 1180 kvadratmeter.
  • Barnen har en egen avdelning i huset. Maja har fått tre garderober i sitt rum, men Markus fnyser lite åt tanken att han skulle behöva fler än två. Dock håller han på att snickra ett skrivbord i slöjden. Han är lite bekymrad över planerna på en förskola i tallskogen på andra sidan vägen. Dagisbarn kan vara högljudda.
  • Nästa vinter blir det bastu efter skidåkningen, konstaterar Kristian Jäderberg som just nu varken har väggar, värme eller en burk öl. Han låter Tova bestämma det mesta när det gäller planlösningar och tapeter, eftersom han förnöjt litar på hennes omdöme.
  • Snickarna är bra på att sortera trä, gipsskivor och annat. Så det är hyfsat lätt för familjen att byggstäda.
  • Hockeytips på väggen, pausfunderingar för sportintresserade snickare.
  • Husbygget är ett riktigt familjeprojekt. Barnen Markus och Maja har varit med och planerat, tillsammans med Tova och Kristian Jäderberg.

Det är lördag förmiddag och Jäderbergs byggstädar på tomten. De vill köra en vända till tippen innan hela Falun hinner dit.
Under förra vintern planerade familjen sitt drömbygge, långt innan tomten ens var tingad i Slättaskogen. Till påsk hoppas de kunna flytta in.

Annons

I området ovanför Slätta var det förr tallskog. Nu när träden är avverkade växer villor som svampar ur jorden. Det går snabbt och stilarna är många, lantligt sekelskifte blandas med funkis längs de två vägar som nu blir Faluns nyaste villaområde.

Ett gäng byggare står längre upp i backen, de pekar och diskuterar. På andra sidan Stångtjärnsvägen skidar åkarna i elljusspåret. Den här vintern blir det dock ingen träning för Tova och Kristian Jäderberg. Snickrandet sköter Svenska Familjehus, men de är ändå väldigt närvarnade på byggplatsen.

– Vi bryr oss, ibland kanske de tycker att vi lägger oss i för mycket, säger Tova Jäderberg och skrattar.

Det är hon som ritat huset, med hjälp av sin pappa. Han jobbade på Faluhus och Tova var själv där en höst. Sedan dess har hon drömt om att få rita ett eget hus.

Under många långa timmar har hela familjen planerat bygget, det gäller att hitta det de bästa lösningarna, att lusläsa offerter från olika företag, sno idéer ur inredningstidningar och åka omkring och spana på hur andra fixat med utebelysningar och allt annat som en nybyggare funderar på.

– Det här är ju en livsinvestering, säger Kristian Jäderberg.

Flytten går från ett toppenområde till ett annat, men de gläds åt att få en platt tomt efter 16 års trappspring i kuperade Järlinden. Och makarna njuter av tanken på ett sprillans nytt hus efter många års renoveringar i det gamla.

Barnen får en egen avdelning i huset. Sovrummen är små – familjen samlas ändå alltid i vardagsrum och kök.

Husbygget är ett riktigt familjeprojekt. Barnen har också varit med och planerat, tyckt till om planlösningar och bestämt färgen på den äppelgröna ytterdörren. De har också valt tapeter till sina rum, fast det kan gå runt i huvudet när man tittat på många prover. Denna förmiddag vet Markus knappt vilket tapet han fastnade för.

– Vi åker tillbaka till butiken och tittar. Så du är säker, säger mamma Tova.

Storebror Simon tar studenten i vår och får därför det minsta rummet. Innan han flyger ur boet förväntas han dock måla takfoten i samma Falugråa nyans som resten av huset.

Familjen sålde huset i Järlinden redan i höstas. Fastighetsmarknaden var osäker och de ville inte bli sittande med två hus. Under vintern har de bott på varandra i en liten lägenhet, men till påsk hoppas de få flytta in.

– Det känns lite grann som att vänta på en förlossning, säger Kristian Jäderberg.

– Ja, fast trängre, säger Tova Jäderberg.

Mer läsning

Annons