Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här blir det snart bilfritt

/
  • Bilfritt. Östra Hamngatan kan komma att bli bilfri från Falugatan fram till Vattugränd. Ett beslut kan komma senare i vår.

Annons

Östra Hamngatan trafikeras i dag av nästan alla busslinjer som berör Falun. Under maxtimmarna trafikeras gatan av 30-35 avgångar per timme och riktning. En vardag är det cirka 670 bussrörelser på Östra Hamngatan och 740 på Falugatan, enligt en utredning som trafik- och fritid nyligen gjort.

Till allt detta ska läggas de cirka 4 000 bilar som passerar på gatan varje dygn, och alla förstår att det är en bekymmersam trafiksituation.

- Bussar kontra bilar i massor gör att gångtrafikanter utsätts för fara gång efter annan. Incidenterna är många, menar Lars-Erik Måg.

Nu diskuterar kommunens berörda att göra något åt den svåra trafiksitutionen.

Ett förslag är att stänga av Östra Hamngatan för biltrafik mellan Vattugränd och Falugatan.

- Det är vid korsningen utanför Ica Supermarket som de absolut största problemen finns. Bussarna tar stor plats i korsningen när de ska svänga och konflikter uppstår ofta, säger Lars-Erik Måg.

På Östra Hamngatan, beläget alldeles utanför Ica, finns också ett övergångsställe som många gående passerar under en dag.

- Själv gör jag bedömningen att faran för gångtrafikanterna kommer att kvarstå, även om det bara blir busstrafik på den aktuella sträckningen, säger Måg.

Trafik- och fritidsnämndens ordförande upplever det ibland som,att busschaufförerna, tack vare sitt pressade tidschema, "jagar" gångtrafikanterna på det aktuella övergångsstället.

- Jag kan bara vädja att busschaufförerna tar det lite lugnare. Det enda rätta lösningen som finns är att vi flyttar bussarna bort från Östra Hamngatan helt och hållet, menar Lars-Erik Måg.

Något beslut om att stänga av Östra Hamngatan för biltrafik tog inte trafik- och fritidsnämnden vid sitt möte i går.

- Vi ger förvaltningen uppdraget att utreda saken vidare, och senast i maj ska vi ha ett förslag att ta ställning till, slutar Lars-Erik Måg.

Mer läsning

Annons