Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här blir det raketförbud i Falun

/

De som bor i vissa områden i Falun och vill skjuta raketer på nyårsafton bör ha sökt tillstånd i tid. Sedan 2009 är det fyrverkeriförbud vid flera områden.
– Det är nästintill krig på stora torget, säger Lars Sjöberg på räddningstjänsten Dalamitt.

Annons

Enligt Lars Sjöberg var det ett missnöje med hur raketer sköts lite hur som helst som ledde till att flera medborgarförslag las. Det ledde till kommunfullmäktige beslutade införa flera områden där det råder fyrverkeriförbud. Förutom runt servicehem och vårdcentraler är det i områden med kulturarvsskydd som har förbudet.

– Det var mycket okynnesskjutning i känsliga områden, säger Lars Sjöberg.

Även vid större fyrverkerier, som den vid gruvan, krävs tillstånd av polisen. Polisen remitterar ansökningarna till räddningstjänsten och använder de lokala ordningsföreskrifterna. Minst fjorton dagar i förväg bör ansökningarna ha inkommit.

– Om det skjuts ändå så är det ett brott mot ordningslagen och då är det böter man kan få, säger Birgitta Rissveds som handlägger ansökningarna hos polisen.

Områdena där förbudet gäller är begränsade av:

1. Nybrogatan – Trotzgatan – Korsnäsvägen – Gruvgatan – Myntgatan – Stigaregatan och Engelbrektsgatan

2. Regementsvägen – Lugnetleden – Svärdsjögatan – Vasagatan och Herdinvägen

3. Fängelsebacken – Villavägen – Lorichsvägen – Linnévägen – Gahns väg – Tallbacksvägen – Kyrkbacksvägen – Kyrkogårdsgränd – Seminarievägen och järnvägen.

Förbudet omfattar även den gamla trähusbebyggelsen i stadsdelarna Östanfors, Elsborg och Gamla Herrgården.

Det är även förbjudet att skjuta raketer utan tillstånd inom ett område upp till 250 m från närmaste byggnad vid följande ålderdomshem, servicehus och sjukvårdsinrättningar; Gruvrisgården, Herrhagsgården, Britsarvsgården, Bjursåsgården, Hosjögården, Korsnäsgården, Källegården, Lyssfallet, Risholnsgården, Servicehuset Norshöjden, Servicehuset Skoghem, Servicehuset Smedjan, Vårdcentralen Grycksbo, Vårdcentralen Norslund och Vårdcentralen Svärdsjö.

Mer läsning

Annons