Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är ert val

/
  • Positiv. Anna Jansson på Turistbyrån skulle gärna vilja att de båda länen slogs ihop, i alla fall turistmässigt.
  • Inte så klart.
  • Slottet. På 1520-talet var Gustav Vasa i Dalarna. Några år efteråt, 1549, byggde han Uppsala slott. Här ägde senare de brutala Sturemorden rum. Här bestämde också Gustav II Adolf att Sverige skulle gå med i det 30-åriga kriget. Nu bor landshövdingen, Anders Björck, här.

Annons

Här i Uppsala finns det mesta som krävs av en residensstad. Staden är ett Lill-Stockholm bara en timme från Avesta.

Akademiska sjukhuset ligger utspritt väster om Fyrisån. Hit skickas många från Dalarna när sjukvården i vårt län inte räcker till.

Överallt i staden gör man reklam för Linnéåret 2007.

Här bodde Carl von Linné, som senare träffade sin Sara Elisabeth Moraea från Falun.

Anna Jansson, turistinformatör på turistbyrån intill Fyrisån står och plockart upp röda och blå trähästar till försäljning.

- Vi säljer otroligt många dalahästar. Både till utländska turister och till Uppsalabor som ska åka utomlands och vill ha med sig något, berättar hon.

- Men i bland kommer det in någon från Dalarna och frågar varför vi säljer dalahästar här.

Anna Jansson kulle gärna vilja att de båda länen slogs ihop, i alla fall turistmässigt.

- Vi finansieras ju inom länet eftersom turistbyråerna är indelade efter län, men turisterna ser inga länsgränser. För dem är det bara platser, sjöar och älvar.

Hon tror att Uppsala som turistlän skulle tjäna på att sitta ihop med Dalarna.

- Dalarna är ju en av de mest välbesökta regionerna i Sverige. Vi får mycket frågor om Dalarna. Och vi har ju en del gemensamt. Som Linné, och Dalälven. Dessutom byggdes slottet av Gustav Vasa som ju också var i Dalarna, säger hon.

- Och om Dalarna och Uppsala var ihop skulle vi kunna säga att det här är vår turistsymbol, säger Anna Jansson och pekar mot dalahästarna.

I Uppsala finns också nationen V-Dala där Dalfolk och Västmanlänningar träffas när de lagt ner studentlitteraturen.

- Tidigare var Uppsala Universitet det självklara valet för många studenter i Dalarna. Men nu börjar det förändras. Kopplingen mellan Dalarna och Uppsala är inte lika stark längre, säger Olov Gohde.

Han är andrekurator, eller vicechef, för V-Dala nation och kommer från Krylbo.

- Det finns så många andra alternativ nu. Man börjar plugga senare och vill kunna bo hemma. Många läser på Högskolan Dalarna i ställer för att flytta hit.

Det gör att nationernas roll blir mindre, berättar han.

- Fler söker sig bort från nationerna. Det är fler äldre studenter nu och de söker sig inte till nationerna, säger han.

Olov Gohde tror inte på någon storregion med Dalarna och Uppsala.

- Jag kan tycka att Dalarna är ett sådant speciellt län och att man inte vill höra ihop med något annat, säger han.

- Folk i Avesta vill ju inte åka till Falun för sjukvård, jag har svårt att tro att de skulle vilja åka ända hit, säger han.

Fakta: Så röstade ni

Totalt röstade 289 personer på vilken som skulle bli Dalarnas nya huvudstad. De flesta röstade på internet, 239 personer. Övriga skickade sms och brev till tidningen. Så här fördelades rösterna.

Uppsala 102 röster

Gävle 71 röster

Västerås 47 röster

Örebro 39 röster

Karlstad 26 röster

Falun 4 röster

Fakta: Ett bra val

Shopping. Här finns ett ganska bra utbud av affärer i centrum. Visserligen dominerar de stora kedjorna men det går att hitta lite egna butiker om man letar.

Mat. Här finns både billig studentmat och lite finare krogar. Vill man bara ta en kaffe finns otaliga små mysiga kaféer.

Parkering. Inget vidare. Det är svårt att hitta parkering i centrala Uppsala. Och dyrt. Kostnad från tio kronor i timmen. Åk hit med tåg.

Trafik. Risken att bli överkörd av en bil är ganska liten. Däremot kan du nästan räkna med att bli pååkt av en cyklist. Här finns cyklar och cyklister överallt. Och de susar nerför de trånga gränderna eller över övergångsställena med en jättefart. Se dig för!

Läge. Uppsala ligger bättre till från Dalarna sett än vad till exempel Karlstad gör. Hit kommer man med tåg från Avesta på en timme. Från Falun tar det två timmar med bil. Om också Salaproppen försvinner kan man enkelt ta sig mellan.

Boende. Dyrt. Vill du ha en övernattningsvåning i den nya huvudstaden är det inte gratis. En etta utanför centrum kostar lika mycket som två villor i Vansbro. Vill du bo centralt i lägenhet får du punga upp några miljoner.

Potential. Enligt Ansvarskommittén, som kommit med förslaget att slå ihop länen, finns vissa kriterier som en storregion ska uppfylla. Bland annat ska det vara minst 500 000 invånare, länet ska ha ett universitet och ett universitetssjukhus. Dalarna-Uppsala uppfyller kraven.

Mer läsning

Annons