Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans hus kan spolas bort

/
  • Balungen. Här syns det att dammen förskjutits. Stenarna borde ligga slätt, skarv i skarv.

Annons

Våren 2004 hittade Gilbert Karlsson konstigheter i Fortums riskanalys kring Balungen, sjön som ligger norr om Övertänger.

Balungen regleras av en 80 år gammal damm och riskanalysen gjordes när bolaget skulle ansöka om en ny vattendom. Där stod bland annat att sjön har en tröskel som skulle hindra en del vatten från att rinna ut om dammen brister. Men den tröskeln är sedan länge bortgrävd, det visste Gilbert.

Riskanalysen är viktig, för den bestämmer hur dammen säkerhetsklassas. Gilbert Karlsson gjorde en egen utredning, som han lagt flera hundra timmar på.

– Den gjorde jag privat, som god medborgare. Jag borde få guldstjärna.

Utredningen skickade han in till länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet.

Sedan dess har även ägaren kraftbolaget Fortum kommit fram till att dammen har stora brister i säkerheten.

Bolaget har fått höja säkerheten till klass 1, vilket innebär ökade krav på att kunna tömma dammen via luckor om det blir höga flöden.

Gilbert Karlsson tycker att kraftbolaget missköter sig. Att den 80 år gamla dammen hade brister borde bolaget ha sett redan 1999 när en ny vattendom beslutades.

– De har ingen ordnad egenkontroll, säger han.

Den 13 februari höll Vattendomstolen en huvudförhandling i Tänger bystuga. Gilbert Karlsson som satt igång processen och bor en dryg kilometer nedanför dammen fick inte erkännande av Fortum som saksägare.

– Märkligt. Jag bor på Hea i Övertänger och min hus skulle enligt Fortum spolas bort om något händer. Då borde man ha rätt att föra talan om säkerheten. Fortum tycker väl att jag är för besvärlig, säger Gilbert Karlsson.

Vattendomstolen är numera omdöpt till Miljödomstolen. Det är den som bestämmer om Karlsson är sakägare, vilket kan bli ett prejudicerande beslut.

Fortum har ansökt om att rusta jorddammarna och halva betongdammen, vilket skulle gå på runt 16 miljoner. Men det räcker inte, anser Gilbert Karlsson. Även i delen närmast turbinerna finns stora sprickor.

– Man kan sticka in en tumstock 75 centimeter. De borde bygga om hela. Om det var en landsvägsbro skulle den vara avstängd, säger Karlsson.

När tidningen ringer upp Fortum så hävdar Peter Altzar att man visst ska rusta hela dammen (se artikel här intill).– De backar så långt de behöver. Kraftbolagen är inte vana att bli granskade. Antingen är de självsäkra, eller också har de ingen koll på läget. Det är jättebra om de ska rusta hela dammen, men ingick inte i ansökan. Ska man göra arbeten måste man ansöka, säger Karlsson.

Han har överklagat länsstyrelsens beslut att nöja sig med en halv renovering av dammen.

– De har noll koll och sitter i knä på kraftbolagen. Det står jag för och det är fler som tycker det, säger han om länsstyrelsens miljövårdsenhet.

– Misstänker miljövårdsenheten brister i egenkontroll borde det bli ett ärende för miljöåklagare.

Den 24 april kommer vattendomen.

Mer läsning

Annons