Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hanna fick rätt mot kommunen

/
  • Fick rätt. På fredagen fick Hanna beskedet från länsrätten, hon vann mot kommunen. Foto: Mikael Forslund

Annons

Sedan 14-års ålder har 26-åriga Hanna Nordstrand haft epilepsi. Två till tre gånger per vecka får hon kramper, alltid på natten eller tidig morgon. I tolv år har hon haft någon vid sin sida nattetid som kunnat bistå med medicin så att inte anfallet förvärras.

Föräldrar, släktingar och vänner har med gemensamma krafter ställt upp, till för sex månader sedan då kommunen beviljade Hanna stöd och hjälp i hemmet. Men för en månad sedan beslutade omvårdnadsnämnden att dra in stödet igen. Motiveringen var att Hanna blivit gravid med tredje barnet och att hennes sambo Johan Höglund skulle ta pappaledigt alternativt söka jobb på hemorten för att kunna hjälpa Hanna nattetid.

- Han arbetar som grävmaskinist och tvingas ta jobb där de finns. Han har arbetat i Danmark, Norge och arbetar i dagsläget i Stockholm. Han har sökt massor med jobb här men får inga, säger Hanna som överklagade till länsrätten och nu alltså fått rätt.

Länsrätten menar att Hannas sambo Johan Höglund inte ska behöva ta ut pappadagar eller byta jobb eftersom det är Hanna som är sjuk och att det inte handlar om barnen.

- Jag känner mig lättad, nu slipper jag oroa mig och kan koncentrera mig på den stora undersökning som väntar där de ska försöka lokalisera var i huvudet de döda celler sitter som orsakar epilepsin, säger Hanna.

- Förhoppningsvis slipper jag anfallen och behöver inte längre om hjälp på natten.

Kommunen har tagit del av länsrättens beslut och överväger att överklaga till kammarrätten enligt Jonas Hampus, chef på biståndsenheten, omvårdnadsförvaltningen.

- Vi vill gå så långt vi kan när det gäller ärenden som är principiellt viktiga för oss. Det här är ett sådant fall. Vi anser att våra argument håller.

Fakta: Epilepsi

Epilepsi kan uppstå när som helst i livet hos vem som helst. Anfallen kan komma olika ofta hos olika människor, alltifrån ett eller ett par anfall under hela livet till flera anfall varje dag.

Epileptiska anfall orsakas av övergående störningar i hjärnans nervceller. Följden blir ett epileptiskt anfall, vars utseende avgörs av var i hjärnan urladdningen uppstår. Epileptiska anfall börjar alltid mycket plötsligt. De varar från sekunder till minuter och slutar av sig själva. Oftast är medvetandet mer eller mindre påverkat under anfallet.

Vid stora epileptiska anfall (toniskt-kloniska anfall, grand mal), blir personen plötsligt medvetslös, faller omkull och får kramper (muskelryckningar). Anfallet varar i regel tre till fem minuter. Andningen är till en början försvårad, vilket gör att ansiktsfärgen kan bli blå. Det tar sedan någon timme, upp till ett dygn innan vederbörande är helt återställd, ofta efter sömn. Skador kan uppkomma i samband med fallet.

Mer läsning

Annons