Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han är expert på bedrägeri

/
  • På gott och ont. Enligt nyblivne filosofie doktorn i sociologi, Markus Arvidson från Falun, använder sig bedragaren av social kompetens för att lyckas lura folk. Hans egen ritning av en bedragare visar att den sociala kompetensen har två sidor, en mörk och en ljus.

Annons

I nära sju år har 37-årige Markus Arvidson forskat om bedrägeri vid Karlstads universitet. Medan tidigare forskare har koncentrerat sig på bedragaren som individ, har Markus tittat på det sociala samspelet mellan bedragaren och offret. Vid sin disputation häromdagen slog han fast att bedragaren är beroende av medgörliga offer.

- Tidigare har man studerat bedragarens personliga egenskaper, ofta klassade som psyko- eller sociopatiska, men offret kan också antingen förhindra eller medverka till bedrägeriet, förklarar han.

Markus drar paralleller till vissa typer av försäljning som han menar tangerar bedrägeri:

- Personer som säljer mobilabonnemang på köpcentrat, till exempel. De är socialt kompetenta, försöker charma sina kunder och utnyttjar kundernas sociala förmåga och behov. Det kan vara svårt att ta sig ur en sådan konversation utan att teckna ett abonnemang, säger han.

Enligt Markus använder sig bedragare av samma säljtekniker och övertalningsstrategier.

- Gränserna kan ibland vara diffusa mellan vad som är lagligt och olagligt. Efter att "Doktor bluff" gjorde avbön åkte han ju runt och föreläste om säljteknik istället, fortsätter han.

Markus inledde sitt forskningsprojekt med att studera lojalitet mellan människor ur ett sociologiskt perspektiv, men han kom ganska snart fram till att motsatsen - illojalitet - var ett intressantare ämne.

- Ju mer jag har läst om bedrägerier och manipulation, desto mer fascinerande och komplext har det blivit. Vissa bedrägerier, som när Robin Hood och Pippi Långstrump lurar rika och mäktiga, får oss att skratta, medan andra bedrägerier väcker avsky. Fascinationen över den mångtydigheten har drivit mig, säger Markus som hoppas att hans doktorsavhandling ska bidra till en djupare förståelse av såväl bedragaren som den bedragne.

- Bedrägeri hotar den tillit som vi ändå måste ha i samhället. Det är en risk vi är utsatta för och måste förhålla oss till, säger han.

Enligt Markus är bedrägeri också en del av den rådande samhällsandan:

- Samhället kräver nästan att man ska vara bedräglig. Man ska förbättra sitt CV, man ska vara lyckosam, skryta med sina barn och visa upp en fasad, säger han. Men om man inte får visa några mänskliga sidor alls så har det gått för långt.

Nästa steg i forskningen blir att studera skillnaden mellan kvinnliga och manliga bedragare. Markus vill också fördjupa sig i bedragarnas livsberättelser och vilka faktorer som kan ha haft betydelse för deras bedrägliga beteende.

Fotnot. Storsvindlaren "Doktor bluff" gjorde sig känd för att bo på dyra hotell, äta fina middagar och köra flotta bilar - utan att betala för sig. Med sin duperingsförmåga lurade han till sig mångmiljonbelopp under 1980- och 90-talen. Han fick sitt smeknamn eftersom han ofta presenterade sig som läkare.

Fakta: Markus Arvidson

Aktuell som: Nybliven filosofie doktor i sociologi vid Karlstads universitet

Doktorsavhandling: Den fabricerande människan - om bedrägeri som vardaglig interaktionsform

Ålder: 37 år

Bor: I lägenhet i Karlstad sedan sju år

Familj: Hustrun Åsa, dottern Julia, mamma och pappa hemma i Falun

Intressen: Musik, datorer och tekniska prylar

Mer läsning

Annons