Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håll koll på hunden- med koppel

/
  • Koppeltvång. Håll hunden kopplad och rädda rådjurskid och småvilt uppmanar Jägareförbundet alla hundägare i dag.

Annons

Koppeltvånget gäller fram till 20 augusti, och därefter får hundar bara springa lösa i samband med jakt eller jaktträning.

- I praktiken innebär det att andra hundar än jakthundar aldrig får släppas lösa annat än i rastgårdar och andra inhägnader, framhåller Daniel Ligné.

Undantagna är de få hundar som verkligen går "fot" och omedelbart kan kopplas. Eller hundar som används för spårning vid eftersök av trafikskadat vilt.

- Hundägarna tycks inte veta vilka regler som gäller, då det ses massor av lösspringande hundar ute i markerna, konstaterar Daniel Ligné.

Han framhåller också att det framför allt är ägarna till bruks- och sällskapshundar som syndar. Jakthundarna hålls i betydligt större utsträckning kopplade som lagen föreskriver.

- Den troliga orsaken är attt det ingår i jägarexamen att känna till jaktlagen och veta att det råder koppeltvång från 1 mars till 20 augusti, säger Daniel Ligné.

Anledningen till koppeltvånget är att den här tiden är viltets föryngringsperiod. Om några månader står hela naturen förvandlad som en enda stor barnkammare.

- En hund som går lös på rådjurskid och harungar utsätter viltet för oacceptabelt lidande, säger Daniel Ligné.

Samtidigt råder strikt ägaransvar, som ställer ägaren till svars för allt hunden ställer till med. Släppa hunden utan att ha total kontroll är ett brott mot jaktlagen och kan bestraffas med böter.

Dessutom är det inte bara viltet som störs av lösspringande hundar i markerna. Hundägare med kopplade hundar och hundrädda människor blir ständigt lidande av dessa oseriösa hundägares nonchalans.

- Den som hittar en lös hund bör kontakta polisen och om möjligt lämna in den där. Då tvingas ägaren på de flesta håll betala för att få ut den, tipsar Daniel Ligné.

Mer läsning

Annons