Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håkan fick 230 volt genom kroppen

/
  • Livsfarligt. När Håkan Pålsson stoppade nyckeln i strömbrytaren rusade 230 volt genom kroppen.Foto: Lars Dafgård
  • Tillbaka. Onsdagen före påsk fick slöjdläraren Håkan Pålsson 230 volt genom kroppen. Han hamnade på sjukhus för observation och slöjdsalen stängdes av. Först i måndags på eftermiddagen, nära två veckor efter olyckan, fick han och eleverna komma in i slöjdsalen på Västra skolan igen.

Annons

Slöjdläraren Håkan Pålsson skulle slå på strömmen till slöjdsalens maskiner i samband med en lektion. Han satte nyckeln i huvudströmbrytaren och 230 volt rusade genom kroppen.

- Nyckeln blev strömförande och kroppen blev fullständigt paralyserad. Jag kan inte svara på hur jag kom loss, men jag lyckades släppa taget, berättar han.

Håkan har ingen minnesbild av vad som orsakade strömgenomgången, men teorin är att han höll i ett plåtrör med andra handen och att strömmen gick från hand till hand.

- Så måste det ha gått till, säger han.

Håkan hamnade på lasarettets hjärtklinik där han fick stanna i ett par dygn för observation.

- Jag mår bra och har egentligen gjort det hela tiden, men sjukvården ser noggrant på det här och vill undersöka hjärtfrekvens och blodvärden för säkerhets skull, säger han.

"230 volt kan vara en livsfarlig spänning"

Enligt den anmälan som rektor Inger Nyberg Gummesson gjort till Arbetsmiljöverket upptäcktes ett elfel i slöjdsalen redan vid höstens årliga elrevision. Felet hittades i samma dosa som huvudströmbrytaren. Kommunfastigheter har ansvar för att åtgärda sådana fel, men om det har skett är oklart.

- Nu har vi säkrat upp. Allt är omdraget och skyddat och samma olycka kan inte hända igen, är allt Västra skolans förvaltare Janne Hedberg kan säga. Det påtalade elfelet känner han inte till. Däremot har han fått veta att olyckan orsakades av att kabelisoleringen skavts bort i strömbrytarens metallvred.

Skolans rektor vill inte kommentera händelsen närmare förrän utredningen är klar. Men slöjdsalen stängdes omedelbart efter olyckan för två veckor sedan och öppnades först på eftermiddagen i måndags efter att skolledningen begärt och fått en skriftlig bekräftelse på att felet åtgärdats.

Även för Håkan Pålsson är vissa omständigheter fortfarande oklara.

- Jag kan bara konstatera att det har uppstått ett fel som inte får uppstå, säger han.

Hade olyckan likväl kunnat drabba en elev?

- Nej, det är alltid jag som startar strömmen med en nyckel som bara jag har, försäkrar han.

- 230 volt är en livsfarlig spänning och strömmar över 30 milliampere är alltid farliga. Sedan är det väldigt beroende på vilken väg strömmen tar genom kroppen och under hur lång tid, säger han.

I fallet med slöjdläraren på Västra skolan gick strömmen från hand till hand och passerade alltså bröstet.

- Om strömmen passerar hjärttrakten är det extra farligt. Du kan drabbas av hjärtkammarflimmer och har du dåligt hjärta så kan du dö, säger Lidman.

Hans rekommendation är att alltid uppsöka läkare efter en elolycka.

- Man kan inte veta vilka inre skador strömgenomgång orsakar, dessutom kan man få hjärtproblem längre fram och då är det bra att ha olyckan dokumenterad, säger han.

På kort tid har två elolyckor i Falun anmälts till Arbetsmiljöverket. Förra veckan fick en 28-årig montör vid Scania ström genom kroppen när han tog i ett trasigt manöverdon. Skadornas omfattning framgår inte av anmälan.

Mer läsning

Annons