Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruvvattnet ger Stora Enso förlust på 175 miljoner

/
  • Johan Molin, vd för Falu Rödfärg, får nu 175 miljoner avsatta från Stora Enso för att klara löftet om renat vatten från Falu gruva
  • 38 kubik gruvvatten i timmen skulle renas från metaller i vattenfabriken som skulle göra avfall till nyttiga produkter. Hittills har projektet kostat 130 miljoner och nu avsätter Stora Enso ytterligare 175 miljoner för att leva upp till sitt löfte.
  • Nederbörden 2009 ledde till nya problem för Stora Enso i Falun som tvingades hänga pumparna i Oskars lave när gruvvattnet steg. Nu avsätter Stora Enso ytterligare 175 miljoner för att få vattenverket att fungera som tänkt.
  • I sista reningssteget så fallerade Falu Rödfärgs världsunika vattenfabrik och nu avsätter ägaren 175 miljoner så att Johan Molin som är vd på Falu Rödfärg klarar löftet om att rena gruvvattnet

Den världsunika gruvvattenreningen i Falun funkar inte.
Nu redovisar Stora Enso en smäll på 20 miljoner euro, 175 miljoner kronor, för Faluprojektet.

Annons

Stora Enso vinstvarnar ännu en gång om en förlust för fjärde kvartalet 2011. Nu är det historien i Falun som spökar.

Efter mer är tusen års drift sköts den senaste sprängsalvan i Falu gruva den 8 december 1992.

Två verksamheter lever vidare: Stora Ensos Falu Rödfärg och, på initiativ av Stora sedan årsskiftet 2002, världsarvet Falu gruva som drivs av stiftelsen Stora Kopparberget.

Stora Enso har bland annat åtagit sig att bygga en världsunik vattenfabrik som ska rena vattnet som pumpas upp ur gruvan. Gruvvattnet ska ligga på en fastställd nivå.

Mellan 1993 och fram till mitten av 2011 beräknar man att Stora Enso och staten gått in med 130 miljoner i olika åtgärder för att komma tillrätta med metallutsläppen från Falu Gruva med ett nytt unikt vattenverk.

2009 var ett nederbördsrikt år och gruvvattnet steg nere i gruvan. Olyckan var framme och världsarvets besöksgruva drabbades av svampangrepp. Falu Rödfärg byggde 2010 om pumpanläggningen och hängde den i Oskars lave. Vattennivån är inte helt återställd ännu.

Falu Rödfärgs vd Johan Molin:

– Vi pumpar så mycket det går från vår nya pumpanläggning, 38 kubik i timmen. Reningen sker fortfarande i Främby för vattenfabriken är inte i drift ännu. Vi har sänkt vattennivån med sex meter till 191 metersnivån och har en bit kvar.

– Just nu är flaskhalsen reningsverket i Främby där vi stoppar ett par dygn för planerat underhåll nästa vecka. Vi får gipsbildning i rören som vi ska knacka loss så att vi får ett bättre flöde igen.

När har du en fungerande vattenfabrik vid Falu Gruva i drift?

– Vi vet nu att vi har en tekniskt fungerande lösning framme, det återstår ett investeringsbeslut, säger Falu Rödfärgs vd Johan Molin som väntar på ett besked från ägaren Stora Enso.

Falu Rödfärg omsätter strax över 60 miljoner och ägaren Stora Enso omsätter 10.3 miljarder euro.

Stora Ensos finanschef Markus Rauramo säger att engångsavsättningen 20 miljoner euro (175 miljoner kronor) som Stora Enso nu vinstvarnar för, gäller en avsättning för vattenrening och vattennivåjustering vid den före detta gruvan i Falun i Sverige. Det är den bästa ekonomiska bedömning Stora Enso kan göra för dagen och finanschefen räknar med att pengarna räcker för att lösa problemen i Falun.

Stora Enso avsätter också 11 miljoner euro för nedskrivningar av aktier och lånefordringar i Arktos Group.

Mer läsning

Annons