Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruvrisskolan pantar för barn i Gambia

/
  • Åttondeklassarna Emil Danielsson, Lina Jansson, Kajsa Janze och Najma Adan Dahir tycker att
  • Åttondeklassarna Emil Danielsson, Lina Jansson, Kajsa Janze och Najma Adan Dahir tycker att
  • Marie Boberg är ordförande i Aspeboda Foundation for Children.
  • Emil Danielsson, Lina Jansson, Kajsa Janze och Najma Adan Dahir kånkar burkar.– Välgörenhet är bra, det tar ändå inte så lång tid, säger Kajsa Janze.
  • Emil Danielsson, Lina Jansson, Kajsa Janze och Najma Adan Dahir bär med sig burkarna som fritidsgården Gruvriset skänkt.
  • Lisa Ekström och Therese Dahlberg arbetar nu för fullt med onsdagens välgörenhetskonsert på Arena.
  • Lisa Ekström och hennes mamma Marie Boberg startade föreningen Aspeboda Foundation for Children efter en resa de gjort till Gambia.
  • Therese Dahlberg har engagerat sig i välgörenhetsprojektet och har planerat in en Gambiaresa i vår.
  • Carla Dahlberg, spanska- och idrottslärare, är den som startade Gruvrisskolans pantinsamling.

För tredje året i rad engagerar sig Gruvrisskolans elever i välgörenhet. I år ska de samla in pengar till en organisation som vill bygga en förskola i Gambia. Panten ger visserligen inga stora summor, men eleverna får tänka till kring hållbar utveckling och internationalisering.
– Små smulor är också bröd, säger lärare Carla Dahlberg.

Annons

Tidigare år har Gruvrisskolans elever skänkt sina pantpengar till Läkare utan gränser och SOS barnbyar, men nu har lärare Carla Dahlberg, som kom på "pantidén", valt att samarbeta med en lokal organisation, Aspeboda Foundation for Children. Föreningen håller på med ett projekt att bygga en förskola i en by i Gambia.

– Panten ger inte så mycket pengar, men det sysselsätter eleverna med tankar kring hållbar utveckling, säger Carla Dahlberg.

Idén att samarbeta med Aspeboda Foundation for Children fick hon från sin dotter Therese Dahlberg. Hon går i samma klass på Lugnetgymnasiet som Lisa Ekström, vars mamma Marie Boberg är ordförande i Aspeboda Foundation for Children. Marie Boberg startade föreningen efter en Gambiaresa hon gjort med sin dotter. I Gambia fick de kontakt med en man, som de nu samarbetar med för att få till bygget av en förskola i byn.

– Vårt mål är att det ska stå en förskola där 2012. När jag sett med egna ögon hur det var, var det lättare att åka hem och jobba för det, det känns i hjärtat på ett annat sätt, säger Marie Boberg.

Dottern Lisa håller med:

– Det var en upplevelse att komma dit. Man har visserligen sett på tv hur det är, men de har verkligen ett annat levnadssätt. De är glada om de får två koppar ris om dagen.

Therese Dahlberg och Lisa Ekström är nu i full färd med att planera en välgörenhetskonsert på Arenan nästa onsdag. Intäkterna ska, liksom Gruvrisskolans pant, gå till bygget av förskolan. Carla Dahlberg är glad att hennes elever får bidra.

– De är så härliga och en del har verkligen tagit till sig det här. De får lära sig hur bra vi har det här i Sverige.

Mer läsning

Annons