Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruvgatan får sin femte rondell

/

Annons

- Projekteringen har inte börjat, men pengar för bygget finns med i årets budget, säger gatuingenjör Sven-Erik Andersson på trafik- och fritid.

Gruvgatan är en viktig genomfartsled i Falutrafiken, och är på det sättet hårt trafikerad.

Gatan innehåller redan i dag fyra cirkulationsplatser, men nu är alltså en femte på gång att byggas.

Vid den aktuella korsningen är det i dag trafikljus som styr trafikrytmen. Men trafikljusen orsakar också onödiga stopp med köer som följd.

Nu vill alltså kommunen bygga ännu en cirkulationsplats och pengar för bygget finns med i årets budget.

- Helt klart är det inte att det blir en cirkulationsplats. Innan vi tar ett slutligt beslut om bygget, så vill först få in svaret från den trafiksimulering som en konsult gör oss, säger Sven-Erik Andersson.

Konsultens uppdrag omfattar en trafikanalys vid korsningen Gruvgatan/Myntgatan samt omgovande områden inklusive cirkulationsplatserna i korsningarna Gruvgatan/Engelbrektsgatan samt Gruvgatan/Östra Hamngatan. Uppdraget innefattar analys med dagens trafik för en förväntad maxtimme inkusive modellering av gång och cykeltrafik.

- Gång och cykelbiten spelar en viktig roll. Det är en del som måste lösas på ett bra sätt tillsammans med den övriga trafiken, säger Sven-Erik Andersson.

Svaret från konsulten ska kommunen ha i slutet av den här månaden.

- Blir svaret att man kan bygga en cirkulationsplats så startar projekteringsarbetet med en gång, slutar Sven-Erik Andersson.

Mer läsning

Annons