Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gratis helgparkering kan återinföras

/
  • Björn Paulsen är en av de mest kritiska faluborna. Han ogillar såväl parkeringsavgifterna som hela Falu P:s existens.
  • Barbro Gustavsson tror att parkeringsavgifterna kan drabba handeln negativt.
  • Bosse Löfström påpekar att det är osmidigt att parkeringsautomaterna inte tar vanliga bankkort, som Visa, utan bara bensinkort.
  • Familjen Sundberg, bestående av mamma Pia, pappa Per-Erik samt barnen Michaela, Marcus, Molly och Milla, fick

Reaktionerna på Faluns nya parkeringsregler har varit många och starka. Inte minst eftersom det kostar att parkera även kvällar och helger.
I dag diskuterar parkeringsbolagets styrelse om kväll - och helgavgifter är befogade.

Annons

Den 1 oktober i år infördes nya parkeringsregler i Falun. Parkeringsbolaget Falu P AB ändrade bland annat parkeringsavgifterna med syftet att öka omsättningen på de mest efterfrågade, centrala parkeringarna i stan och samtidigt öka nyttjandet av mindre populära parkeringsplatser, som garagen. Avgifter tas ut även på helger och sena kvällar, vilket mött massiv kritik.

Förutom en stor mängd upprörda privatpersoner har även några politiker engagerat sig i frågan. De kritiska menar att avgifterna åter bör sänkas, eftersom de skrämmer bort folk från centrum med konsekvensen att shoppingsugna i stället söker sig till Borlänge. Sten H Larsson (FAP) och Lilian Eriksson (M) vill även att man gör en översyn över huruvida Falu P med sitt nuvarande syfte ens behövs i kommunen.

Falubon Björn Paulsen hör till dem som vill sätta p för parkeringsbolaget och dess avgifter.

– Kommunen skulle aldrig ha gått ihop med fastighetsägarna i ett bolag utan skött sitt som förr. Min inställning är att Falu P ska upplösas och att motionen (anm. från Larsson och Eriksson) besvaras av fullmäktige så fort som möjligt. Faluborna ska göra uppror.

Eftersom Björn Paulsen sitter i garderoben för Ruggugglan möter han många som irriterar sig på parkeringsreglerna.

– Det har blivit ett ramaskri. Folk har blivit så förbannande att det blivit panik i bolaget. De måste förändra det här.

Han menar att handeln går back på parkeringsavgifterna, genom att förlora kunder.

– Näringsidkarna har gjort bort sig fullständigt när de gick in i bolaget.

Samtliga falubor som DT talade med under lördagen ogillar avgifterna:

– Dem tycker ingen om. Jag har läst flera insändare och skrivit några själv. Automaten tar dessutom inga vanliga bankkort, utan bara bensinkort, säger Bosse Löfström.

Clifford Eriksson anser att man prioriterat fel.

– Om de sparkade en chef i stället skulle de få in samma pengar, det går ju tretton chefer på dussinet.

Barbro Gustafsson tror att avgifterna gör att folk drar sig för att parkera i stan, vilket skulle påverka handeln negativt.

– De kanske åker till Kupolen i stället, där det är gratis att parkera, eller till något köpcentrum.

På grund av den negativa reaktionen från faluborna har Falu P AB visat sig villiga att se över parkeringsreglerna. Karl-Erik Pettersson, som är vice ordförande i Falu P:s styrelse, har sagt att han ska ta upp saken på styrelsemötet i dag måndag.

– Vi kommer inte att se över avgifternas storlek, men däremot tiderna. Jag har bett att vi tar upp frågan, och för egen del tänker jag yrka på en förändring. P-avgifter har man inte för att tjäna pengar, utan för att få rotation på platserna, men att ta ut en avgift på helgerna är inte befogat. Då finns inte samma efterfrågan som på vardagarna. Det är inte samma köptryck. Däremot finns inga belägg för att avgifterna påverkar handeln negativt.

Mer läsning

Annons