Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Granne med förskolan men får inte plats

/
  • Får inte plats. Clara bor granne med förskolan där hennes kompisar går, men hon får inte plats. I stället måste hon skjutsas till andra sidan stan av föräldrarna Tommy Albinsson och Sara Oscarsson.

Annons

Varje morgon skjutsar Sara eller Tommy dottern Clara till förskolan Gläntan som ligger högst upp i Svärdsjöbacken på andra sidan stan.

- Det känns helt absurt. Vi bor granne med förskolan, det är här grannbarnen och Claras kompisar går, men hon får inte plats säger Tommy som tillsammans med sambon Sara anmälde Clara till förskolan Gamla Berget så fort det var möjligt.

Max fem månader i förväg kan man söka en plats, syskon till barn som redan är placerade på förskolan och äldre barn har förtur. På förskolan Gamla Berget finns en avdelning med plats för 18 barn.

Två gånger har Clara rasat nedåt i kön när syskon eller äldre barn sökt plats på samma förskola.

- Vi är väldigt kritiska mot kösystemet. Okej att syskon går före, det är inte rimligt att föräldrar ska behöva lämna på flera ställen. Men äldre barn borde inte gå före yngre. Och kön borde liksom bostadskön gälla från den dagen man anmäler sig i stället för att rivas upp var femte månad, säger Sara som bott i villan på Gamla Berget i snart sju år.

- Så länge vi bott här har det varit näst intill omöjligt att få en plats. Grannar berättar att det varit så ännu längre, säger Tommy som undrar varför inte kommunen bygger ut med ytterligare avdelningar.

- Som jag har förstått finns underlag för i alla fall en avdelning till och huset intill har varit till salu två gånger under de senaste åren. Varför har inte kommunen utnyttjat sin förköpsrätt och gjort om huset till en förskola?

Skoldistriktschef Kajsa Henriksson bekräftar att efterfrågan på förskoleplatser i området varit stort under många år.

- Vi förfogar över en tomt i området där det i perioder varit på tal om att vi ska bygga ut. Men som det är och har varit handlar det om prioriteringar. Det är plastbrist på flera håll i kommunen. Just nu är läget ännu värre på Gruvriset och där blir det en ny förskola. Pengarna räcker inte till för att bygga nytt överallt även om vi skulle vilja.

Mer läsning

Annons