Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grannar samlade in pengar

/

Grannarna samlade ihop 1705 kronor till Margit Rapps hjälpverksamhet.
En gåva som överlämnade i samband med det traditionsenliga fackeltåget på Skutudden i nyårshelgen.

Annons

- Jag blev både glad och förvånad. Och väldigt tacksam, säger Margit Rapp, 81, som just nu planerar för sin 97:e hjälpresa till Lettland.

Närmare 90 personer deltog i fackeltåget som startade för sju år sedan. Då kände makarna Zedigh att de ville hedra offren i Tsunamikatastrofen i Asien på juldagen 2004 och anordnade ett fackeltåg med marschaller på isen i viken utanför Skutudden.

För två år sedan flyttade fackeltåget upp på land på Skutudden och det är numera en naturlig del av nyårsfirandet för de flesta Skutuddsbor och deras nyårsgäster.

Karl-Arne Andersson och Agneta Palmér tyckte att det här var rätt tillfälle att stödja Margit Rapp i hennes arbete för behövande i Baltikum.

- Margit Rapp är en lokal och nationell hjälte. Och en trevlig granne dessutom, säger Sven-Håkan Nilsson, som är med och arrangerar fackeltåget.

Initiativtagarna lovade att komma tillbaks nästa år med ambitionen att fortsätta stödja Margit Rapp så länge hon orkar fortsätta.

Senast i november var hon i Lettland med den en hjälptransport.

- Jag började resa till Lettland för 20 år sedan och läget är fortfarande besvärligt. Nu är det dyra EU-lån som ska betalas tillbaka och det sparas och dras in på allt från löner till pensioner. Man förstår inte vad folk ska leva på, säger Margit Rapp.

Bara transporten kostar 75 000-80 000 kronor per hjälpresa. Dessutom brukar Margit Rapp alltid ha med sig 25 000 kronor extra för att kunna köpa matkassar och betala sjukvård.

Margit Rapp har tidigare sagt att hon den 100:e resan blir den sista. Något som bekymrar hennes kontakter i Lettland.

- De funderar på vad som ska hända då och undrar hur de ska klara sig, säger Margit Rapp.

Mer läsning

Annons