Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Geschwornergården kan vinna Rödfärgpriset – "Byggnadstradition som finns sedan länge"

Geschwornergården vid Falu Gruva har chansen att vinna Rödfärgspriset. 
– Det är extra roligt eftersom pigmentet i Falu Rödfärg kommer från gruvan och fabriken finns på vårt område, säger Anna Björkman, verksamhetschef vid Falu Gruva, i en presskommentar.

Annons
Geschwornergården vid Falu Gruva har nominerats till Rödfärgspriset. Foto: Olle Norling

16 stycken har nominerats till Rödfärgpriset, bland annat Geschwornergården. 

Arkitekternas Rödfärgspris delas ut för att lyfta fram byggnader som kombinerar modern arkitektur med den traditionella slamfärgen.

2017 invigdes den nybyggda restaurangen, ritad av arkitekt Hans Murman. För andra gången på kort tid har byggnaden nominerats till en utmärkelse - senast till Sveriges främsta designpris Design S, Swedish Design Awards 2018.

Byggnaden vilar på det berg som vi hämtar pigmentet i Falu Rödfärg från

Anna Björkman gillar materialvalen i bygget av Geschwornergården och menar att det gör att restaurangen hör samman med övriga historiska byggnader på området. 

– Vi har valt att bygga i trä och måla med Falu Rödfärg, vilket innebär att vi fortsätter i en byggnadstradition som finns här sedan länge, säger Anna Björkman.

Antalet anmälda bidrag är större än någonsin.

– Jag tycker att juryns nominering av Geschwornergården är intressant ur två perspektiv. Dels för att byggnaden vilar på det berg som vi hämtar pigmentet i Falu Rödfärg från, dels för att modern arkitektur i kombination med den traditionella rödfärgen utvecklar synen på hur ett världsarv kan se ut, säger Johan Molin, vd för Falu Rödfärg.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Mer läsning

Annons