Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gemenskap och lugn – unga Vikabor trivs som det är

/
  • Jan Gustafsson, 21 år, är född och uppvuxen i Vika. Några planer på att lämna orten har han inte.– Jag trivs med lite landsbygd, säger han.
  • Butiksbiträdet Maria Wikman, 27 år, uppskattar lugnet och gemenskapen i Vika.– Man känner varandra, särskilt när man kommer härifrån.

Grundskola och ett café, vilket redan finns. Mer än så tycks de unga Vikaborna inte behöva. Det som framför allt får dem att trivas i byn är gemenskapen och lugnet.

Annons

Utanför hans lägenhet mitt i Vika springer vi på 21-årige Jan Gustafsson, född och uppvuxen i byn. Han jobbar som maskinoperatör och kör skogsmaskin, och verkar trivas alldeles förträffligt i Vika.

– Jag trivs med lite landsbygd. Det finns inte en chans att jag skulle bo bland en massa betonghus, säger han.

På frågan vad han tycker behövs för att en mindre ort ska vara attraktiv för unga, är det uppenbart att Vika fyller hans kriterier.

– För mig krävs det inte så mycket, jag är ganska nöjd. Det får gärna finnas ett café, som här intill, eller något ställe där man kan hyra film, men det är egentligen inte så viktigt. Det viktiga är gemenskapen härute. Internet lär ju finnas, men det gör det ju och annars kan man köpa bärbart. För min del behövs inte bussar heller – jag har bil och körkort. Jag har även skapligt med vänner som bor kvar, det är nog 50-50.

Inte heller Maria Wikman, 27 år, som arbetar som butiksbiträde i affären i Vika, saknar något. Liksom Jan Gustafsson kommer hon från byn.

– Jag flyttade till stan en liten sväng, men kom tillbaka. Det är billigare att bo här och det är varken långt till Falun eller Borlänge. Även om jag inte hade jobb i Vika skulle jag gärna bo kvar. Det är lugnt och skönt och man känner varandra, konstaterar hon.

Något som är viktigt är dock skolan.

– Det bör finnas åtminstone till och med sexan, som vi har nu. Att det finns en ungdomsgård är också bra, då trivs ungdomarna och stannar kanske kvar sen. Och så är det ju klart att butiken betyder mycket för Vika.

Mer läsning

Annons