Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ge sjutton i cruisingen!"

/
  • Cruisingmotståndare. Christian von Sydow drabbades av andningsbesvär i samband med Falu cruising förra veckan.  Foto: Paulina Håkansson
  • Cruisingmotståndare. Christian von Sydow drabbades av andningsbesvär i samband med Falu cruising förra veckan.  Foto: Paulina Håkansson

Annons

Christian von Sydow bor på femte våningen, med utsikt mot Trotzgatan där omkring 1 000 bilar rullade förbi under Falu cruising för en vecka sedan. Under cruisingkvällen satt han tillsammans med sin fru och åt middag på balkongen. Under kvällen fick Christian svårt att andas. Själv tror han att det beror på avgaserna från cruisingen.

Men det är inte andningsbesvären som upprör honom mest.

- Det hemska är att Falun arrangerar en sådan här grej. Den stora globala frågan är miljöfrågan och där är avgaserna en bov. Därför tycker jag att det är stolligt att kommunen att tillåta de här stinkande plåtlådorna. Man ska inte göra på det här viset! säger Christian von Sydow.

Helst skulle han vilja att bilarna körde en kort sträcka och sedan parkerar.

- Ge sjutton i cruisingen! Det räcker att man åker ett varv! Jag vill veta varför våra förtroendevalda sanktionerar det här, istället för att reagera mot miljöförstöringen? säger han.

Kommunalrådet Dan Westerberg tycker att cruisingen ska finnas kvar i Falun

- Cruisingen har tradition här. Det är en specifik händelse och miljöbelastningen över tid blir därför liten, säger han.

Vad kan kommunen göra för att minska utsläppen i samband med cruisingen?

- Vi kan se över rutten, så att bilarna åker på gator som klarar påfrestningen bättre. Kanske kan man ändra antalet timmar som cruisingen håller på.

Kommer du att jobba för att driva de här frågorna?

- Jag kan tänka mig en dialog kring upplägget på cruisingen.

I Västerås har kommunen köpt utsläppsrätter för att kompensera utsläppen i samband med cruisingen Power Meet. Kan det vara en lösning för Falu kommun?

- Att köpa utsläppsrätter som kompensation tycker jag låter lite långsökt. Det låter inte som att vi löser cruisingproblemet med det, säger Dan Westerberg.

De bil- och miljöexperter som tidningen talat med menar att cruising bara bidrar med en liten ökning av växthusgaser.

- De här cruisingbilarna går i regel inte så långa körsträckor och har totalt sätt ingen större inverkan på miljön, säger Lennart Erlandsson som arbetar på Motortest centrum i Jordbro.

Enligt Jakob Lagercrantz, ordförande i föreningen Gröna bilister, är cruisingen farligare för människors hälsa än för miljön.

- De hälsovådliga kolvätena går rakt igenom bilen om man inte har katalysator. I dag står de sju procenten katalysatorlösa bilar för 70 procent av de hälsofarliga utsläppen, säger han.

Mer läsning

Annons