Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gärna bråttom, men inte stressigt

/
  • Balklänningar och brudstasser är roligast att sy.
  • I sju år har Inger Ohlsson drivit ateljé Fingerborgen.

Som sömmerska är hon inne på sitt sjunde år.
När Inger Ohlsson gick in i den beryktade väggen så blev kreativt handarbete vägen tillbaka till yrkeslivet.
– Bråttom är det ibland, men aldrig stressigt, säger hon, glad att slippa siffrorna.

Annons

Inger Ohlsson har alltid sömmat och stickat, men det som förut bara var nöje är numera även levebröd.

Under många år arbetade hon på kommunens med äldrematen. Men när hon blev assistent blev stressen kring bokföring och annat för mycket. Inger Ohlsson drabbades av utmattningsdepression och var sjukskriven i tre år. Efter det ville hon inte återvända till bokföring och siffror, utan praktiserade i stället hos sömmerskan Kerstin Enblom, innan hon tog steget att öppna eget.

– Jag trivs, gör det jag vill göra och hankar mig fram, det blir ju inga långa utlandsresor, men det gör inget, säger Inger Ohlsson.

Hon är en av ett par, tre sömmerskor som finns kvar i stan. Vanligaste uppdraget är att sy i dragkedjor, och korta eller förlänga jackärmar och byxben.

Roligaste uppdragen är att sy brud- och balklänningar – många gymnasister vill fortfarande ha något extra fint till studentbalen.

– Vi vuxna kan ju nöja oss, men baltjejerna, de är noga. De slätar inte över, men man ser på blicken när de är nöjda, det lyser ur ögonen, säger Inger Ohlsson och strålar själv belåtet. Hon kallar sig själv pedant, släpper inte ifrån sig något som hon inte är nöjd med.

Hon njuter även av rutinjobben i syateljén. När hon pillrar med en dragkedja behöver hon inte tänka så mycket på den, då planerar hon i stället för nya projekt och fiffiga lösningar. Hon syr hela tiden, när Inger inte har beställningar så syr hon upp nya modeller för att kunderna ska kunna prova.

En hel del ändringar blir det också, men det kan leda till problem när folk har köpt kläder billigt utomlands eller på nätet. Ofta kostar det mer att ändra än det kostade att köpa från början, och de är inte gjorda för att ändras.

– Men jag tror inte att det kommer att blir så billigt att köpa utomlands i framtiden, kineserna kommer nog också att vilja ha vettiga löner. Och jag ser en trend att folk är mer rädda om det de har, och många ungdomar köper gamla fina kläder på Myrorna, säger Inger Ohlsson.

Mer läsning

Annons