Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Går 60-procentigt öl att dricka? Nja...

/

60-procentigt öl - går det att dricka?
– Nja...det är mest kuriosa, säger Darren Packman, ölproffs på bryggeriet Brewdog i Skottland, som fått ge sig i kampen om världens starkaste öl mot holländska Koelschip.

Annons

Kapplöpningen har pågått i några år.

Från 32 procent till 41 procent.

Då stod striden mellan Skottland och Tyskland.

Sen trodde skottarna att man gått förbi sin tyska konkurrent när man presenterade sitt öl "The end of history", vars styrka var 55 procent.

Men holländska Koelschip var värre och producerade ett på 60 procent, som man kallar "Start of future".

Och där slutar nog tävlingen.

– Vi gjorde fyra, fem flaskor av vårt 55-procentiga. Det är mest kuriosa. Om det går att dricka? Nja, säger Packman. som gästat Falun och föreläst om öl vid en middag på Kopparhatten.

För att få till öl med styrka på mer än 30 procent tvingas man till frysdestillation.

– Vi har gjort 28-procent utan frysning. Vi kallar vår nisch för kraftöl, säger Packman, som hade med sig öl på 17,2 procent, vilken är en mix av kulturer från Danmark, Norge och Skottland.

Det skotska bryggeriet, som bara funnits i några år, startades av två rugbyspelare och ligger norr om Aberdeen.

Man specialiserar sig på att brygga öl med kraft.

– Trenden är att alltfler dricker bättre öl, säger Darren Packman.

Och han konstaterar också att kraftöl går att dricka till all slags mat. Det behöver inte vara vin.

– Nej, den föreställningen är förbi. Öl går att dricka till musslor, lamm, ost och tryffel exempelvis, menar Packman, som är en sann ölmänniska.

– En öl vid dagens slut är ett måste, säger han och skrattar.

Mer läsning

Annons