Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra män åtalas i knarkhärva

/
  • Knarkfabrik. Här i fastigheten i Vintjärn etablerade de fyra misstänkta männen en kanrkfabrik för framställning av de narkotiska preparatet alprazolam.

Annons

Tre av männen har suttit häktade sedan den 7 augusti förra året. Den fjärde släpptes ur häktet den 1 september. Två av dem är mantalsskrivna i Svärdsjö och de två andra är skrivna i Gävle.

I en fastighet i Vintjärn hade de misstänkta hanterat det narkotiska preparatet alprazolam, som är en lugnande medicin. När polis från narkotiakrotelnc i Borlänge slog till pågick verksamheten. Bland annat beslagtog man maskiner användes vid bearbetningen av narkotikan. Här beslagtog polisen även plasthandskar och munskydd, som användes vid framställningen. Tanken var att de skulle förse narkotiskamarknaden i flera län med drogen. Beslaget som gjordes i Vintjärn betraktas som ett av de största i landet någonsin.

Två av männen, en 24-årig man och en 30-årig man, är misstänkta för att den 25 juni förra året ha tagit emot 978 gram alprazolam av två kvinnliga knarkkurirer som transporterade preparatet från Norrköping till Vintjärn.

De två kvinnor som agerade knarkkurirer hade provsmakat drogen och höll på att dö. De hittades i en bil i Grängesberg och låg då i koma. Innan dess hade de gömt ett kilo narkotika i skogen och där hittade även polisen delar till en maskin för framställning av det narkotiska prepratet.

24-åringen, 30-åringen och en 29-årig och man misstänks för att under juni, juli och fram till den 3 augusti förra året ha hanterat 5 207 gram alprazolam i fastigheten i Vintjärn. Här arbetade de med att förpacka narkotikan genom att fylla cirka 8 200 ampuller med preparatet, som de blandade ut med vetemjöl. De är även misstänkta för att ha sålt 3 990 ampuller och 2 725 tabletter till okända köpare. 29-åringen var den som skulle förmedla kontakterna för försäljning.

Den fjärde mannen som åtalas är 29 år gammal och är misstänkt att ha bearbetat och förpackat narkotika i 2 300 kapslar i fastigheten i Vintjärn den 3 augusti förra året.

Det var genom telefonavlyssning som polisen kom knarkfabriken på spåren. Som bevisning i åtalet har vice chefsåklagare Olle Sohlberg 26 inspelade telefonsamtal mellan de misstänkta som ägde rum mellan den 24 juli och den 3 augusti. Utöver finns en omfattande teknisk bevisning. Bland hänvisar Olle Sohlberg till DNA-prov som visar att de misstänkta har använt munskydd som hittades i fastigheten i Vintjärn och här finns även plastpåsar och plasthandskar som bär fingeravtryck från den misstänkta 24-åringen.

Mer läsning

Annons