Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyllerester skräpar ner barnens ö

/
  • Flaskor. Innan kollodeltagarna kommer röjer Jocke Östlund undan spåren som midsommarfirande båtägare har lämnat efter sig.
  • Festrester. En ölburk och en sko möter fritidsledaren Jocke Östlund på måndag morgon.
  • Röjning. Jocke Östlund städar bort helgens skräp från en grillplats på Hellmansö. Foto: Anna Klintasp

Annons

Ölen droppar ur botten på en full soppåse. Jocke Österlund släpper ner den i en röd sopsäck och går vidare längs Hellmansös gräsbevuxna strand. På bryggan ligger en sko. Avslagen öl dunstar från fikaplatsens bänkar, där kvarlämnade sopor har börjat lukta fränt. Om en knapp timme kliver kolloungdomarna iland på bryggan. Då måste de halvfulla flaskorna med tändvätska vara bortstädade.

- Jag vet inte vad som kan ligga i vattnet. Skulle inte tro att det är glas och sånt, men jag vet inte. Det är inte bara barnen som kan skadas, det finns djur och fiskar här också, säger Jocke Österlund.

På helgerna finns inga kolloungdomar på Hellmansö. Då kommer båtburet folk hit i stället. Inga lappar informerar om att man ska ta med sig sitt eget skräp hem.

- I och med att det är så pass självklart behöver det inte stå skrivet, säger Anders Kunns, ordförande för Falu båtklubb.

I Falu båtklubbs miljöpolicy står det att man ska ta med sig alla hushållssopor hem. Men på Hellmansö fungerar det tvärtom.

- Folk tömmer båtarna och ställer upp sina sopor vid tunnan. Och sen kommer måsarna och sprider ut det hela, säger Monica Fries, som bor på ön under sommaren.

Jocke Österlunds säck är tung efter en kort promenad längs stranden. Den inehåller flera engångsgrillar, två omaka skor, en mängd vinflaskor, ölburkar och igenknutna men kvarlämnade soppåsar.

- Det har faktiskt sett värre ut. Förra helgen var det spyor uppe vid utedassen. Och det är inte så kul för ungarna, säger Jocke Österlund.

Mer läsning

Annons