Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidens skola är här

/
  • Framtidens skola. Tony Olsson letar information om Örebro för ett skolarbete, lärare Magnus Berg ger vägledning. Klassrummet på Tegelbruksskolan är ett av tre i kommunen som utrustats med allsköns modern teknik för att se vad tekniken i kombination med utvecklade undervisningsmetoder kan ge eleverna. Foto: Mikael Forslund

Annons

Sedan årsskiftet deltar klass fyra på Tegelbruksskolan i Falun i ett projekt kallat Framtidens klassrum. Tillsammans med ytterligare två klasser i kommunen har deras klassrum utrustats med modern teknik och nya medier. Presentationer kan göra med PowerPoint, den klassiska overhead-apparaten är utbytt mot en videokanon och världskartorna i papper har ersatts av direktprojiceringar från internet.

- Nu har vi alltid uppdaterade kartor, tidigare har det varit både svårt och dyrt att hänga med i alla nya gränsdragningar i Europa till exempel, säger läraren Magnus Berg som anmälde sig själv och klassen till projektet eftersom han tyckte att det lät intressant.

- Tekniken är bara redskap, tillsammans med utvecklade undervisningsmetoder vill vi testa om det här kan vara ett sätt att göra undervisningen mer lättillgänglig för alla elever, även de med särskilda behov, säger lärare Magnus Berg som ger exempel där elever med lässvårigheter får med sig en mp3-spelare hem där de kan höra texten samtidigt som de själva läser.

I klassrummet finns flera datorer som används flitigt av eleverna, dels för att söka och hämta information, dels för att skriva och formge presentationer.

- Källkritik är en viktig del av undervisningen, att kunna hämta in och värdera information. Det här är delar som är jätteviktigt att ha med sig även senare i livet, säger Magnus Berg.

Mer läsning

Annons