Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framgångar med mixat basketlag

/
  • Viktor Göransson, 13, och Johanna Hedlund, 17, är yngst respektive äldst i Falu baskets mixade juniorlag.
  • – Det har fungerat otroligt bra, säger tränaren Andreas Enberg om satsningen med ett mixat juniorlag.

Som lösning på basketklubbarnas problem med att få ihop lag beslutade man att stryka könsindelningen och tillåta mixade lag. Falu baskets juniorlag är numer ett av dessa lag som innehåller både tjejer och killar.
– Det har fungerat otroligt bra, säger tränaren Andreas Enberg.

Annons

Sedan förra säsongen är könsindelningen borttagen i basketens ungdoms- och juniorverksamhet i distriktet Gävle-Dala. Detta innebär att tjejer och killar numer kan spela i samma lag. Dessutom är seriesystemen omgjorda så att de snarare baseras på kunskap och spelnivå än ålder och kön. Ett av alla dessa mixlag är Falu baskets juniorlag, som under hösten vann division 7 och som under vårsäsongen kommer att spela i division 6. Laget består av nio tjejer och fyra killar mellan 13 och 17 år.

– Anledningen till att man började med mixade lag i regionen var helt enkelt att klubbarna hade svårt att få ihop lag. Det hela är fortfarande i någon form av försöksstadium, men jag tycker att det fungerar väldigt bra, säger Falu baskets juniortränare Andreas Enberg.

Även Falu basket hade problem med att fylla sina lag, och när herrjuniorlaget saknade manskap valde man att slå ihop det med damlaget.

– Det är ju ganska ovanligt med mixade lag såpass högt upp i åldrarna, men man ska inte vara rädd för att mixa tjejer och killar. Är det svårt att få ihop ett lag kan det vara ett väldigt bra alternativ, menar han.

Enligt Andreas kan dock mixade lag ställa lite högre krav på ledarna, och menar på att det finns vissa skillnader mellan könen.

– Man får tänka till en del som coach och vara noga när man förklarar till exempel en övning. Det är så lätt hänt att det blir missförstånd eller feltolkningar. Man får komma ihåg att det händer väldigt mycket i kropparna i dessa ungdomar, framför allt under högstadieåldern.

Detta till trots menar Andreas att problemen är väldigt sällsynta inom laget, och att det mesta löser sig utan gnissel.

– Det har hittills aldrig varit några större problem. I omklädningsrummen brukar det finnas en extra toalett eller så, och antingen duschar tjejerna först eller tvärtom. Det löser sig alltid, menar han.

Vad är målsättningen i den nya divisionen?

– Vi kommer att möta rena killag nu, fast deras spelare är något yngre än våra. Vi vill såklart vinna varje match, och motståndarna måste verkligen spela bra för att slå oss.

Mer läsning

Annons