Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Foten gipsad - nekades sjukpenning

/
  • Anses arbetsför. ”Varför ska läkarna har rätt att sjukskriva, det har ju ändå inte någon betydelse när Försäkringskassan ska ta sina beslut
  • Foto: Mikael Forslund

Annons

Den 16 juni i år råkade Lena kliva ner i en grop utanför sin sommarstuga. Hon hade sonens lite för stora tofflor på sig och tappade balansen.

Jag fick två sprickor i foten och inte en stukning som jag trodde.

- Doktorn sjukskrev mig till den 26 augusti och sade att jag skulle kontakta min a-kassa. Där sade de att jag skulle anmäla till arbetsförmedlingen att jag var sjuk och sen skicka min sjukskrivning till försäkringskassan, säger Lena.

I måndags, 17 dagar efter olyckan, ringde en tjänsteman från Försäkringskassan och berättade att de inte godkände sjukskrivningen. Försäkringskassan ansåg att Lena kunde klara av att arbeta, trots skadan.

- Jag gick alltså miste om sjutton dagars inkomst och för mig är det mycket pengar. Vilken ångest, jag sov inte en blund utan låg hela natten och skakade.

Eftersom Lena blivit utskriven från arbetsförmedlingen kunde hon inte heller få pengar från sin a-kassa efter olyckan.

- Men om jag inte kan ta mig hemifrån, hur ska jag då kunna jobba? Jag frågade om försäkringskassan i så fall kunde hjälpa mig med färdtjänst eller taxi, men kunde jag inte få. "Det är inte vårt problem" sade han, berättar Lena.

Men Lena nöjde sig inte med det första beskedet, hon bad om numret till tjänstemannens chef.

- När jag började prata om JO, justitieombudsmannen, och Europadomstolen sade hon att hon skulle återkomma. Efter ett par timmar ringde hon, de hade tittat på mitt fall på nytt och kommit fram till att jag kunde få tre veckors sjukskrivning.

Lena bor några mil från Falun och med en högerfot gipsad långt upp på benet kan hon varken köra bil eller ta sig till busshållplatsen. På måndag är sjukskrivningen slut. Då måste hon ta sig till arbetsförmedlingen i Falun för att skriva in sig som arbetssökande igen. Annars får hon inga pengar.

- På arbetsförmedlingen säger de att de avgör när jag kommer dit om jag är arbetsför. Försäkringskassan säger att jag kan jobba och om arbetsförmedlingen säger att jag inte kan det, då vet jag inte vad som händer.

Fotnot: Lena heter egentligen något annat.

Fakta: Sjukpenning för arbetslösa

Om du är arbetslös och inte får sjuklön från en arbetsgivare kan du i stället få sjukpenning från Försäkringskassan om arbetsförmågan är nedsatt med minst en fjärdedel.

Sjukpenningens storlek är ungefär 80 procent av årsinkomsten, för arbetslösa högst 486 kronor per dag. Första dagen är karensdag, då betalas ingen ersättning ut.

För att styrka nedsättning av arbetsförmåga krävs ett läkarintyg från och med åttonde, i vissa fall från första, dagen.

Mer läsning

Annons