Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fossilfritt 2050 i Falu kommun

/

Falu kommun skickade nyligen ut sitt Energi- och klimatprogram på remiss bland företag och myndigheter. Enligt en nygjord enkät kan nästan varannan svensk kommun sakna en energikartläggning. Målet är att 2050 ska Falun vara en fossilbränslefri kommun.

Annons

Falu kommun har tagit fram en Energi- och klimatprogram som sträcker sig fram till 2050 då det övergripande målet är att hela kommunen ska vara fossilbränslefri och exportera hållbar el. Inga mål har blivit satta med förklaringen att mål och konkreta åtgärder måste hela tiden stämmas av mot nya förutsättningar. Ett antal milstolpar finns fram till 2015 då strategin följs upp och nya milstolpar tas fram.

Milstolparna är bland annat att 60 procent av elanvändningen kommer från förnybara källor, det ska finnas 50 elfordon och att utsläppen av växthusgaser har minskat med 60 procent sedan 1990. En uppföljning av energianvändningen åren 2010-2011 kommer att redovisas i februari.

Energiteknikföretaget Schneider Electronics har i en enkät frågat 100 miljöchefer på kommuner och deras motsvarigheter i privat sektor om de har genomfört en energikartläggning. Nästan 60 procent av kommunerna hade gjort det men var tredje hade inte gjort några åtgärder.

Utmaningen anges i programmet vara att minska utsläppen från bostäder. Sedan år 2000 har utsläppen av växthusgaser i Falun sjunkit totalt sett tack vare att fler fastigheter värms av förnybar el. Om utvecklingen fortsätter kommer kommunens utsläpp av växthusgaser ha sjunkit med över 200 000 ton år 2019.

Mer läsning

Annons