Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förvarade knark i utomhusgrillen

I frysen. Grillen. Toaletten.
Där hittade polisen knark, när de slog till mot bostadshuset i byn.
Nu döms den 30-åriga husägaren och hans 25-åriga brorson till fängelse, för att på olika sätt ha befattat sig med narkotikan.

Annons

Det var den 23 september förra året som polisen gjorde tillslaget mot villan i byn utanför Falun.

Huset ägs av en 30-årig man och dit hade även hans 25-åriga brorson flyttat, så sent som i augusti det året.

Tillslaget gav resultat.

I huset och dess omgivning hittade polisen större mängder amfetamin och cannabisharts. Bland annat hade knarket gömts i en grill, i frysen, i toaletten och i en väska som förvarades utomhus.

Via 30-åringens mobil kunde polisen se sms-trafik som pekade på att han sålt narkotika till flera personer.

Smsen visade att mannen från juni månad och framåt haft kontakt med i vart fall 14 personer i syfte att sälja narkotika till dem. Tre av dem greps och åtalades samtidigt som 30-åringen och hans brorson.

I rätten påstod åklagaren att de boende i huset haft narkotikan för att tillsammans sälja den, men det motsades av de åtalade. 30-åringen tog istället på sig allt ansvar för försäljningen, medan brorsonen erkände innehav av för eget bruk.

I domen, som föll i förrgår, konstaterar rätten att det inte finns någonting som talar för att brorsonen skulle vara inblandad i försäljningen.

Han flyttade in i huset flera månader efter att 30-åringen påbörjade sin verksamhet och det finns ingen bevisning för att brorsonen skulle ha varit aktiv i några försäljningskontakter.

Därför döms brorsonen för det polisen hittat och som kunnat härledas till honom: 83,1 gram cannabisharts, en tablett alprazolam, ett kuvert innehållande cannabis och tobak samt ett paket som hittades i frysen innehållande 29,1 gram amfetamin.

Under rättegången ville brorsonen inte ta på sig ansvaret för amfetaminet, vilket han gjort i tidigare polisförhör.

Men nog var narkotikan hans, anser rätten, som i domen hänvisar till att brorsonen missbrukar drogen och att hans fingeravtryck hittades på paketet i frysen.

För det sammanlagda innehavet anses mannen ha gjort sig skyldig till narkotikabrott och ringa narkotikabrott och för det döms han till sex månaders fängelse.

30-åringen får ett strängare straff.

Han hade större mängder i sin ägo och syftet var att sälja knarket vidare till andra. Enligt tingsrättens beräkningar, som är försiktiga, handlar det om cannabisharts värt 150 000 kronor och amfetamin för 75 000 kronor.

Grovt narkotikabrott, konstaterar rätten, som för innehav av dryga 3325 gram cannabisharts, 302 gram amfetamin och fem gram psilocin dömer mannen att avtjäna två års fängelse.

Ytterligare tre personer (25, 29 och 30 år gamla) från Falun döms för att ha köpt narkotika av mannen och för det ska de nu betala dagsböter.

Mer läsning

Annons