Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första yxfyndet i Främby

/
  • Stenålders. Arkeologen Greger Bennström följde med Sanna ut i skogen för att kolla exakt var hon hittade stenyxan.
  • Sakletare. En mysko, men mjuk, sten hittade Sanna Parkam i skogen. Det var en stenyxa. Kanske är det någon jägare som gått förbi för 6000 år sedan och tappat den.

Annons

Nioåriga Sanna Parkam är en riktig sakletare. Hon dröjer ofta på vägen hem från skolan, samlar på pinnar och stenar. Kanske var det inte så konstigt att just hon fick ögonen på den släta stenen, med en egg som någon slipade vass för ungefär 6000 år sedan.

Barnen leker i skogen ner mot Runn varje dag. Inte mycket växer under de höga tallarna. Marken är täckt med kottar. Yxan låg synlig, någon centimeter ner i marken, Sanna visar med fingrarna. Kanske har någon sprungit förbi och sparkat fram den.

När läraren Barbro Emnéus fick se den ringde hon Dalarnas museum för att kolla om det verkligen kunde vara en yxa. Sedan gick Sanna dit med pappa för att visa upp fyndet.

- De andra lärarna blev ju alldeles galna över att vi bara lämnat bort den, säger Barbro Emnéus.

I går var dock yxan tillbaka på skolan, tillsammans med Greger Bennström från Dalarnas museum.

- En arkeolog studerar hur människor levde förr i tiden, förklarade han för skolans elever som samlats i gymnastiksalen.

- Det här är inte den vanligaste sorten av yxa, men den gjordes troligen för ungefär 6000 år sedan. Den går bra att hugga ner träd med, men kan också ha använts som mejsel, sade Greger Bennström.

Det är svårt att säga exakt hur gammalt fyndet är när man bara hittar en ensam yxa. Finns det trä, växtdelar eller annat organiskt material med så går det att göra en åldersbestämning med kol-fjorton-metoden.

Stenåldersfynd är inte så vanliga i Faluns tätort. Mellan 10 och 20 fynd finns det, mest yxor. Det här är första fyndet i Främby, men man har hittat yxor i Källviken och Gruvriset.

Arkeologen följde med Sanna ut i skogen för att kolla exakt var hon hittade stenyxan. Fyndplatsen ska prickas ut på karta och föras in i fornminnesregistret, och bli en pusselbit i Dalarnas historia.

Sanna har bestämt att museet ska få yxan. Men där bygger de om så skolan får ordna en egen utställning där elever och föräldrar kan titta på den.

Fakta: stenåldern

Stenåldern kallar man människans äldsta tid. Den kallas så därför att de flesta verktyg och redskap var av sten. Sten användes också till gravar och monument av olika slag.

I Dalarna räknar man stenåldern ungefär från 9500 till 2000 år före kristus. Sedan började man tillverka verktyg och annat av brons, som är en blandning av koppar och tenn.

Äldsta fyndet i Dalarna är en trästock som någon högg 9500 år före kristus. I Torsång finns också en matlagningsgrop från 9000 år före kristus.

Efter döden avstannar koldioxidutbytet med omgivningen och kolhalten i dött organiskt material går därför ned. Fenomenet utnyttjas för datering av arkeologiska fynd och geologiska bildningar, det kallas kol-fjorton-datering.

Mer läsning

Annons