Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första världsstjärnan klar

/
  • Clash Of Nations siktar även i år på att kunna bjuda publiken på världens bästa skoterförare. Till den kategorin hör definitivt amerikanen Tucker Hibbert, som blivit världsmästare i skotercross sex gånger. Han har dessutom tagit medalj i X-games vid tio tillfällen.
  • Tucker Hibbert.

Actionsportevenemanget Clash Of Nations siktar högt.
Världsstjärnor och utökat program ska locka storpublik till Lugnet och Falun.
– Vi har satt som mål att locka 15 000 åskådare den här gången. Lite uppkäftigt, men fullt möjligt, säger Malin Murmester i arrangörsstaben.

Annons

Med 58 dagar kvar till evenemanget i mars, kunde arrangörerna på onsdagen presentera den första världsstjärnan som lämnat klartecken för att komma till Falun och Lugnet.

Det handlar om amerikanen Tucker Hibbert som har en lång och gedigen meritlista. Han har vunnit VM i skotercross, blivit amerikansk mästare vid sex tillfällen och tagit medalj i X-games vid tio tillfällen.

– Att få Tucker, det absolut största namnet inom skotercross, till Lugnet är en viktig pusselbit för oss. Vi vill skapa det häftigaste actionsporteventet i Europa, och att då göra klart med Tucker känns som en bra början till något som kan bli hur stort som helst, säger grundaren Mats Stenman.

Clash Of Nations kommer att avgöras på Lugnet den 23-24 mars. Under två dagar kommer världseliten att tävla i actionsporterna Freestyle skoter, Big Air snowboard, Big Air ski och Super Snowcross.

Förra året lockade arrangemanget cirka 7 000 åskådare, men i år siktar alltså arrangörerna på att mer än dubbla det antalet.

– Den här gången kommer fredagen att bjuda på betydligt mer ös, än vad fallet var i fjol. Sedan har vi lagt till snöskotercrossen på programmet i år, och trots att vi tappade VM vilket var lite tråkigt, siktar vi ändå på att ha flera av världens främsta åkare på plats. Vi breddar programmet, siktar högt och tror på ett bra genomslag hos publiken. Får vi bara vädret med oss också, ska 15 000 åskådare vara inom klart räckhåll, menar Mats Stenman.

Arrangörerna har dock tappat ett av de stora affischnamnen. Nämligen Malungsgrabben Daniel Brodin som kraschade svårt för ett tag sedan och inte kör något mer den här säsongen.

– Det är tråkigt att Daniel inte kan vara med och köra, men viktigast är ändå att han blir frisk och kommer tillbaka. På något sätt kommer han ändå att vara inblandad i eventet, säger Mats Stenman.

Ifjol användes bara bromsplanen intill hoppbackarna för evenemanget.

Nu kommer även skidstadion att användas.

– Vi dubblar området och räknar med att publiken ska kunna flytta sig mellan arenorna på ett bra sätt, säger Malin Murmester.

För att klara av eventet behövs också en hel del snö. Produktionen av konstsnö är i full gång.

– Vi kommer att behöva 45 000 kubikmeter snö för att bygga upp arenan vid hoppbackarna. Sedan behöver vi ytterligare 35 000 kubikmeter till skidstadion. I nuläget ligger vi lite efter i produktionen, men det ska gå, säger Mats Stenman.

Några fler nyheter?

– Ja, vi kommer att ta 20 kronor i entré av alla barn under tolv år. Pengarna kommer att gå till välgörenhet. Närmare bestämt till stiftelsen MinStoraDag, som hjälper svårt sjuka barn att förverkliga sina önskedrömmar, slutar Malin Murmester.

Mer läsning

Annons