Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslaget om gratis busskort lever vidare

/
  • Viktor Wallmark representerar Faluns ungdomsambassadörer som skickat in medborgarförslaget om gratis busskort.

Gratis busskort till Faluns unga är fortfarande en möjlighet.
Medborgarförslaget som lämnades in i april behandlas fortfarande av kommunen.
Nu har man tagit fram en kostnad. 5,7 miljoner kronor skulle förslaget kosta att genomföra.

Annons

Det är ungdomsambassadörerna genom Alice Funk och Viktor Wallmark som ligger bakom förslaget om gratis busskort till skolungdomar. Sista mars skickades medborgarförslaget till Falu kommuns stadskansli.

Funk och Wallmarks föreslog Falu kommunfullmäktige att besluta att alla ungdomar i Falu kommun, som går i skolan ska få sin kollektiva skolresa betald.

– Jag anser att det är en rättighet att unga ska kunna ta sig fram i sin egen stad oavsett hur mycket pengar man har, säger Viktor Wallmark.

– De regler vi har i dag är orättvisa. Elever som reser från samma busshållsplats behandlas olika. Bor man på ena sidan om kuren får man busskort, den som bor på andra sidan får bekosta sitt själv, säger Wallmark.

Kommunstyrelsen, skolnämnden och trafik- och fritidsnämnden fick yttra sig över förslaget innan det i oktober togs upp i kommunfullmäktige. Kommunstyrelsen föreslog att medborgarförslaget skulle avslås eftersom det skulle innebära kraftigt ökade kostnader för Falu kommun. Maria Gehlin (FAP) yrkade att förslaget skulle återremitteras för att utreda vad kostnaderna skulle bli om endast gymnasieelever omfattades av förslaget.

Och så blev det. Förslaget skickades runt en runda till.

Nu har skolförvaltningen och trafik- och fritidsförvaltningen gemensamt räknat och kommit fram till att kostnadsökningen skulle bli 5,7 miljoner kronor beräknat på att priset per skolkort är 650 kronor i månaden.

– Det är en lägre siffra än jag hört nämnas tidigare. Vad bra, hoppas politikerna tycker att det är en rimlig kostnad också, säger Viktor Wallmark som i förlängningen hoppas att gratis kollektivtrafik införs för alla kommuninvånare.

– Men om det här införs är det ett steg i rätt riktning.

Nästa gång tas ärendet upp i kommunstyrelsen.

Mer läsning

Annons