Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskning från barnsjuksköterska i Dalarna: För tidigt födda barn ammas mindre - "Är oroande"

Under en period på tio år har andelen för tidigt födda barn som enbart ammas minskat från 59 till 45 procent. Det visar en studie som en barnsjuksköterska på Falu lasarett står bakom, och som nu får internationell uppmärksamhet.

Annons

Det är Jenny Ericson, barnsjuksköterska vid Falu lasarett och doktorand vid Institutionen för kvinnor och barns hälsa vid Uppsala Universitet och CKF, Centrum för klinisk forskning Dalarna, som står bakom studien.

Studien genomfördes under perioden 2004-2013 och omfattar nästan 30 000 för tidigt födda barn i Sverige, alltså barn födda före graviditetsvecka 37. Studien visade att andelen för tidigt födda barn som enbart ammas har minskat. 2004 ammades 59 procent av barnen, och 2013 hade den siffran sjunkit till 45 procent.

Läs också: Ny forskning från dalaläkare: Tidigare okänd bakterie vanligare än man trott

Minskningen var som störst bland de extremt för tidigt födda barnen, alltså de som föddes i graviditetvecka 22-27. Där har antalet barn som enbart ammades minskat från 55 procent till 16 procent.

– Minskningen av enbart ammande för tidigt födda barn är oroande, då dessa känsliga barn har stora hälsofördelar av att bli ammade: näringsmässigt, immunologiskt och neurologiskt, säger Jenny Ericson om studiens resultat i ett pressmeddelande från Landstinget Dalarna.

Minskningen av andelen barn som ammade kvarstod trots justering för faktorer som påverkar amningen negativt och som blivit mer vanliga under perioden, som till exempel mammans psykiska ohälsa och tillväxthämmande barn.

Andra faktorer som tros ha påverkat till minskningen är bland annat personalens kunskap i att stödja amning och förändrade attityder i samhället mot amning.

– Även förändrade vårdrutiner som till exempel ett ökat fokus på barnets tillväxt under vårdtiden och familjerum på neonatalavdelningen samt utökad hemsjukvård efterutskrivning, är vårdrutiner som behöver utvärderas och det är viktigt att hitta bra arbetsformer kring dessa vårdrutiner för att främja amning. Det är en utmaning för samhället samt neonatalvården att stödja och uppmuntra till amning för de mest sårbara barnen, säger Jenny Ericson i pressmeddelandet.

Studien har nu publicerats i den internationella tidskriften British Medical Journal (BMJ Open).

Annons