Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrarna viktiga på förskolan Vinden

/
  • Fruktstund. Joel Hagdahl, Aron Belachew, förskollärare Anita Norin, Alexander Rötzcher och Daniel Söderberg hämtar nya krafter kring fruktfatet.  Foto: Janne Eriksson
  • Rena händer. Lina Tegmark tvättar händerna efter fruktmellanmålet.  Foto: Janne Eriksson
  • I skog och mark. Förskolan Vindens profilområde är utelek. Här drar Joel Hagdahl på sig skorna för dagens första utomhuspass.  Foto: Janne Eriksson
  • Inskolning. Alexander Rötzcher, som är ny på Vinden, testar biltutan tillsammans med föreståndaren Helena Ahnfeldt.  Foto: Janne Eriksson
  • Cykeltåg. Daniel Söderberg och Martina Bergstedt tar en tur runt gården utanför förskolan Vinden.  Foto: Janne Eriksson

Annons

- Egentligen hade vi inte alls tänkt på föräldrakooperativ när vår äldsta dotter skulle börja förskolan, säger Magnus Linde.

- Det var för fem-sex år sedan när maxtaxan infördes vilket innebar att barngrupperna blev större på förskolorna. Vi såg en lapp om Vinden där barngruppen var liten vilket gjorde oss intresserade. När vi sedan besökte förskolan tilltalades vi av tanken att föräldrarna är delaktiga och kommer verksamheten nära, berättar Magnus som idag har yngsta sonen Joel på förskolan.

I två sammanslagna tvåor i Bojsenburg ligger Vinden som 25-års jubilerar nästa år och därmed är äldst av de tre föräldrakooperativa förskolorna i kommunen.

Någon inhägnad utegård finns inte, däremot drar hela avdelningen iväg till skogen eller till den egna kolonilotten varje dag.

- Dessutom leker vi på gården och i lekparken intill huset, berättar föreståndaren Helena Ahnfeldt som arbetat på förskolan i två år.

Även hon gillar att gruppen är liten vilket gör att de fyra anställda har lättare att se varje enskilt barn. I dag går elva barn på avdelningen, två till får plats innan gruppen är fylld.

- Att föräldrarna sitter i styrelsen gör att beslutsvägarna är korta och det är lätt att få saker att hända. Till exempel om alla i personalen vill gå samma kurs en dag, då kan föräldrarna hoppa in och jobba, säger Helena.

På fredagar är det arbetsplikt för föräldrarna. Två till tre gånger per termin lagar en förälder maten och tar hand om gruppen på eftermiddagen. Dessutom förväntas föräldrarna sitta en tid i styrelsen.

- Visst kan det kännas lite jobbigt i bland, eftersom det tar tid, speciellt styrelseuppdraget, säger Magnus Linde.

- Men att gå in en fredag då och då och delta i den vardag som barnen upplever är bara kul. Dessutom trivs barnen och det är avgörande för att vi stannat kvar.

Fakta: Föräldrakooperativ förskola

Att förskolan drivs som ett föräldrakooperativ innebär att en förening bestående av föräldrar är huvudman för verksamheten. Föreningen har en styrelse som är ytterst ansvarig.

Föreningen har slutit ett avtal med Falu kommun. Verksamheten finansieras med kommunala bidrag och föräldraavgifter. Avgiften reduceras till 75% av den kommunala maxtaxan på grund av att man deltar i förskolans verksamhet.

Mer läsning

Annons