Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För och emot vårdnadsbidraget

/
  • Yvonne Jakobsson (s) tycker att förslaget om att införa vårdnadsbirag är mossigt.

Annons

I dag kan föräldrar välja att placera sina barn hos dagbarnvårdare eller i förskola när de lagstadgade föräldradagarna tagit slut.

Den borgerliga alliansen vill ge föräldrar ytterligare ett alternativ - att för en ersättning själva ta hand om barnen.

- Valfrihet för vem? undrar Yvonne Jakobsson, socialdemokratisk politiker i skolnämnden som röstade nej till förslaget om att ansöka om att få införa vårdnadsbidraget på försök i Falun.

- Vem har råd att för 3000 kronor stanna hemma ytterligare några år med barnen? Ingen jag känner i alla fall. De få som kommer att begära det här bidraget är knappast män. Det här berör kvinnor som redan hamnat efter på arbetsmarknaden och förlorat ATP. Vårdnadsbidraget blir en kvinnofälla.

Maria Wilje (fap) som skrivit en motion om att Falun ska ansöka om att få bli försökskommun för vårdnadsbidraget håller inte med.

- För mig är det i stället de kvinnor som tvingas dubbelarbeta som sitter i en kvinnofälla. Åren med de små barnen är så kort. Att ha möjlighet att själv ta hand om dem när de är små var den fråga som ledde mig till politiken på 90-talet.

Regeringen flaggar i sitt förslag för att kommunerna själva ska bekosta bidraget. Några extra öronmärkta pengar blir det inte tal om.

- Om vårdnadsbidraget blir verklighet, vilket jag hoppas, får vi sätta oss ned och räkna på vad vi har råd med. Vi kanske inte behöver så många förskoleplatser som vi har behov av idag. Ett förskolebarn kostar 100 000 kronor om året, väljer en förälder att inte utnyttja sin rätt till förskola borde en del av summan som sparas in kunna bekosta vård av barn hemma.

Hur mycket pengar som skulle betalas ut till föräldrar som själva stannar hemma är inte klart, 3000 kronor har nämnts tidigare. Kristdemokraterna gick till val på ett förslag om det dubbla till föräldrarna.

- 3000 kronor tror jag är för lite, det har inte många råd att klara sig på. Men jag kan inte säga hur stort bidraget kan bli. Det måste vi räkna på först, säger Maria Wilje.

Mer läsning

Annons