Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Folk har många fördomar om präster"

/
  • Sommarlov. När Maria inte jobbar som präst tillbringar hon gärna sommaren i Bohuslän hos sina släktingar.  Foto: Mikael Forslund
  • Drömyrke. Maria skulle tänka sig jobba som präst livet ut.
  • Musicerande präst. Maria tycker om att blanda musiken med prästyrket.

Annons

- Det är lite nervöst att bli intervjuad. Det är så uppenbart vad man tycker och tänker när man ser allting svart på vitt i tidningen.

Maria håller hårt i sin tekopp och tar små klunkar då och då. Ögonen matchar den blåa tröjan. Billie Holiday sjunger lojt i bakgrunden och jazzen blandas med sorlet från människorna som letat sig in till det lilla kaféet mitt i Falun.

Maria hade en stark tro på Gud redan som liten. Med åren har hon lärt sig att tron är som med livet självt, det går upp och ner.

- För mig är en del av tron att inte alltid vara säker, utan att också tvivla ibland.

Hon är uppvuxen på en bondgård i Romfartuna, som ligger strax norr om Västerås.

- Man kunde se kyrktornet höja sig mot himlen från gården, som ett spjut ungefär. Jag brukade ofta följa med mamma och farmor till kyrkan, jag trivdes väldigt bra där, jag tycker om tystnaden, att lyssna på mina andetag, säger hon.

Under sin konfirmandperiod började Maria på allvar fundera på att bli präst. Tanken väcktes till liv när hennes konfirmationspräst påpekade det.

- Jag såg upp till honom och tänkte att om han tror att jag kan så kan jag väl. Han var en sådan som fick oss att lyssna och som lyssnade tillbaka. Han sa aldrig att så här är det, han sa att så här kan det vara. Det är så jag tycker det ska vara.

Maria har bara jobbat som präst i en månad, och i dagsläget tror hon att det är något hon kan tänka sig jobba med livet ut. Hon ser fram emot de många mötena med människor och ingen dag är den andra lik. Ett mål hon har är att få in mer musik i kyrkan.

- Jag vill få in mer populärmusik, jag tror många unga tolkar sina liv utifrån dem. Jag har analyserat några av Lena Philipssons låtar som är skrivna av Orup, många av hans texter har kristna värderingar, fast det kanske inte så många tänker på.

Hur vet du att Gud finns?

- Det känner jag. För mig är det som om det är någon som alltid är med mig. Man kan inte vaccinera sig mot livet, Gud är med mig både när jag har det tufft och när jag har det bra.

Tror du på himmel och helvete?

- Mer på himmelen i sådana fall. Jag har svårt med den där helvetesbilden. Men jag tror på liv efter döden, jag tror att man återförenas med Gud.

Stöter du på många fördomar som präst?

- Ja, väldigt många. Folk tror man är på ett speciellt sätt, att man inte röker, inte dricker och inte har sex. De vill väl antagligen placera en i ett fack, det är ju så mycket enklare än att ta sig tid och lära känna en person. Jag röker i och för sig inte och jag dricker inte heller, men det är på grund av en tarmsjukdom som gör att jag inte tål alkohol. Förresten tycker jag det är dumt att man måste försvara sig för att man inte dricker. Jag skulle istället vilja fråga folk varför de väljer att dricka.

Fakta: Maria Andersson

Ålder: 26.

Bor: Falun.

Familj: Mamma Karin, pappa Stefan, systrarna Victoria och Anna.

Gör: Jobbar som präst.

Intressen: Spela piano, matlagning, dansa bugg och foxtrot till moderna dansband.

Livsmotto: "Varje dag är en gåva".

Tre röster om Maria Andersson

" Man kan säga hur mycket som helst om Maria. Hon är en kanontjej som är seriös med allt hon ger sig in i. Hon är också väldigt ärlig, musikalisk, har nära till sina känslor och är mycket intellektuell."

Jenny Ärnlöv, kompis

" Jag tror jobbet som präst passar henne utmärkt, yrkesvalet är ju något som växt fram genom åren, och det har inte alltid varit så enkelt under resans gång. Jag tror hon blev säkrare på vad hon ville under studietiden."

Mamma Karin

" Som konfirmand minns jag henne som engagerad och mogen för sin ålder. Hon är glad och går sin egen väg. Allt det tyder på att hon är säker i sig själv vilket behövs när man jobbar som präst, då man ofta möter människor i sorg."

Jerker Alsterlund, Marias konfirmationspräst

Mer läsning

Annons