Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera SM-segrar för Bjursås schackklubb

/
  • Bra drag.

Annons

Schack-SM som avslutades i helgen blev en framgång för Bjursås schackklubb. Två veckors tävlingar resulterade i tre segrar i olika klasser för de åtta medlemmar som rest till Stockholm för att delta.

- Samtliga presterade över sin förmåga, att ha tre spelare som placerar sig så bra och går upp en klass är helt otroligt, säger Tobias Fredén som vann sin grupp i klass 2 i andra veckans tävlingar.

Redan första veckan blev framgångsrik när klubbens Mats Sjödin och Tommy Wikström vann sina grupper i klass 2 respektive 2.

- Vi har satsat en del och tränat, men jag tror att våra framgångar också beror på att vi tar det på ett lekfullt sätt, säger Tobias Fredén.

Alla placeringar i SM ger poäng som sedan räknas samman. Av 46 deltagande klubbar slutade Bjursås SK på en tiondeplats.

- Det är mycket bra, vi är en av de bästa landsortsklubbarna i Sverige. Det var nästan bara Stockholms- och andra storstadsklubbar före, säger Pekka Larsson, ledamot i klubbens styrelse.

Det började bra redan i våras med avancemang från division fyra till tre i allsvenskan. Och det ser positivt ut för klubbens framtid.

- På ungdomssidan finns det flera talanger som är riktigt bra, en av dem är Joakim Nilsson som placerade sig på en elfteplats i helgens minior-SM, säger Pekka Larsson.

Bjursås schacklubb har drygt tjugo aktiva medlemmar men precis som på tävlingarna lyser tjejerna med sin frånvaro. Något både Pekka Larsson och Tobias Fredén tycker är synd.

- Schack är av tradition en mansdominerad sport, vilket egentligen är konstigt. Det handlar ju inte om några fysiska förutsättningar utan om logik och intelligens, säger Tobias Fredén som nu ser fram emot nästa utmaning.

- Nu blir det den öppna turneringen Hallstahammar Open den 21-23 september. Håller vi formen nu så kan vi nog placera oss högt där.

Fakta: Schack-SM

  • Tävlingarna är uppdelade i olika klasser, mästarklassen och klass 1-4 där vinnaren går upp en nivå. Dessutom tävlas det i fyra elitgrupper (SM-grupp, Mästare Elit, Veteran och Junior), veterangrupper, minior-SM och liknande.

Mer läsning

Annons