Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera i Herrhagen saknade hemförsäkring

/
  • Stämmer inte.
  • Förstört. Vid branden i Herrhagen förstördes nästan hela huset. I flera lägenheter bodde personer som saknade hemförsäkring. De får ingenting för sina förstörda möbler, elektronikpsylar och kläder.

Annons

Kopparstaden vill inte säga hur många av dem som drabbades av branden som inte hade hemförsäkring. I huset fanns 20 lägenheter.

- Det kan vi inte säga. Men det fanns de som saknade försäkring. Fast de var inte många, säger Elke Herbst, informationsansvarig på Kopparstaden.

- Vi säger till våra hyresgäster att skaffa hemförsäkring, säger hon.

Men på Hyresgästföreningen har man hört en siffra.

- Vi har hört att det är tre, fyra lägenheter som inte var försäkrade, säger Annakari Berglund, kommunikatör på Hyresgästföreningen.

Varför har man inte någon hemförsäkring?

- Man har inte råd. Man ser det nog som en utgift som man kan spara in på. Vi uppmanar våra medlemmar att ha en försäkring för det kan bli vådliga följder om man inte har någon.

- Har man inte pengar bör man prioritera att betala hyran och att betala en hemförsäkring.

Rolf Johansson på Dalarnas Försäkringsbolag säger att dem som inte hade någon hemförsäkring ligger dåligt till.

- Det är en ekonomisk katastrof för många, oerhört tragiskt. De får ingen ersättning för lös egendom om de inte har någon försäkring som täcker.

Kan Kopparstaden ha någon typ av försäkring för dem som bodde i huset?

- Absolut inte. Deras försäkring täcker bara huset. Det finns ingen försäkring förutom en hemförsäkring som täcker lös egendom.

Vilka är det som inte har någon hemförsäkring?

- Oftast bor de i hyresrätt. De som bor i villa känner till att det kan behövas och frågas ofta på banken om de har huset försäkrat. Också de som lånar pengar till bostadsrätt blir tillfrågade om det här. Det är inte på samma sätt när man hyr en hyresrätt.

Varför tror du man inte har någon hemförsäkring?

- Jag tror inte det beror på priset för det är inte högt. Det är nog lite nonchalans, lite glömska och att man tänker att det inte händer mig.

Fakta: Hemförsäkring

En hemförsäkring ger dig ersättning för egendom som du själv äger. Till exempel om du blir bestulen eller råkar ut för en brand.

Den kan ersätta skador på saker du äger, hyr eller lånar.

Hemförsäkringen kan också innehålla reseförsäkring, överfallsskydd och betala vissa rättegångskostnader om du råkar i tvist med någon.

Det finns också drulleförsäkring att teckna om du råkar ha sönder någon annans egendom.

Många har hemförsäkring via sin fackföreningsavgift.

Mer läsning

Annons