Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler platser på yrkesprogrammen

/

Annons

De preliminära gymnasievalen ställde över hundra behöriga elever utan gymnasieplats till Faluns kommunala gymnasieskolor. Nu stuvas utbildningsplatserna om så att alla får plats på något av sina valalternativ.

Yrkesprogrammen utökas med sammanlagt 62 platser, utöver dem tillkommer ytterligare platser på fordonsprogrammet där antalet ännu inte bestämts. 15 platser går till en ny textil och designinriktning på estetprogrammet. 90 platser försvinner från de teoretiska programmen, bland annat tas den engelska profilen på sammhällsvetarprogrammet helt bort.

- Vi möter elevernas efterfrågan på fler yrkesinriktade gymnasieplatser, samtidigt som vi är väl medvetna om att de är dyrare än de teoretiska platserna, säger skolnämndens ordförande Maria Wilje (fap).

- Till viss del finansieras yrkesplatserna genom att vi kunde stuva om och dra ned på antalet teoretiska platser. Men det räcker inte.

Gymnasiechef Peter Berglund skissade i sitt förslag till skolnämnden på att de ytterligare gymnasieplatserna skulle kosta kommunen runt 8,6 miljoner kronor. Pengar som nämnden hoppades kunde hämtas från förra årets överskott.

Några sådana pengar kommer inte att betalas ut. Nämnden får ta ur sin befintliga budget.

- Det betyder att vi får spara in någon annanstans. Var vet jag inte, det får förvaltningen titta på, säger Maria Wilje (fap) som är bekymrad över de minskade intresset för omsorgsporgrammet där antalet sökande halverats.

- Det är viktigt att vi möter ungas behov och skapar en attraktiv gymnasieskola, men det är också viktigt att utgå från arbetsmarknadens behov. Frågan som vi får ta tag i är hur vi kan locka fler unga till omsorgen, vi kommer att behöva många nya till den sektorn inom några år.

Byggprogrammet plus 16 platser

Elprogrammet plus 16 platser

Estetprogrammet/textil konst design plus 15 platser

Estetprogrammet/musik plus 15 platser

Fordonsprogrammet plus oklart hur många

Samhällsvetarprogrammet engelsk profil minus 30 platser

Omvårdnadsprogrammet minus 30 platser

Naturvetenskapligaprogrammet minus 30 platser

Mer läsning

Annons