Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskerättsägare känner sig överkörda

/

Efter beslut i länsstyrelsen får fiskerättsägarna kring Toftan, Hosjön och angränsande sjöar se sina fiskerättsinnehav försvinna in i ett fiskevårdsområde.
– Länsstyrelsen har drivit igenom beslutet utan att bry sig om vad mark- och fiskerättsägarna tycker, säger Lars Sundbom.

Annons

Den 16 december 2011 fattade länsstyrelsen, med stöd av lagen, beslut om att fiskerättsinnehavet ska uppgå i ett fiskevårdsområde.

Vid två tillfällen 2010 anordnades möten där länsstyrelsen och fiskerättsinnehavare diskuterade frågan om fiskevårdsområden. Det senaste av mötena hölls i ett fullsatt Karlsbyhedens Folkets hus. Motståndet mot länsstyrelsens planer var massivt.

– Alla tycker att det här är helt onödigt och att det inskränker våra rättigheter. Kräftfiske är ju väldigt populärt vi har ju själva kostat på utplantering i ett par omgångar och har skött om det där, så man är rädd om sina kräftor, säger Lars Sundbom, som har fiskerätt i Hobbornssjön.

Trots det massiva motståndet vid mötet i Karlsbyheden ville inte länsstyrelsens representant veta av någon omröstning.

– Någon föreslog att vi skulle rösta ändå och jag bedömer att drygt 90 procent av de 150-160 närvarande räckte upp handen mot länsstyrelsens planer att bilda ett fiskevårdsområde. Jag och många reagerar på det sätt det här har gått till. De har uttryckligen sagt att det inte spelar någon roll vad vi tycker, säger Sundbom.

Lars Sundbom har tolkat den allmänna meningen som att det aldrig varit några problem kring fisket i området. Barn och även utsocknes har fått komma och fiska som de vill året runt.

– Det har fungerat bra som det är och alla tycker att det här är helt onödigt, säger han.

Han konstaterar att efter sista mötet 2010 har det varit knäpptyst från länsstyrelsens sida fram till nu i december när beslutet kungjordes i en blänkare i tidningarna.

– Tiden för överklagande går ut den 13 januari, det är väldigt kort tid med tanke på att det varit jul- och nyårshelg. Många kan ha missat informationen. Jag tror på de demokratiska spelreglerna, frågan är vad de på länsstyrelsen som har med den här frågan att göra tror på, säger Lars Sundbom.

DT har försökt nå ansvarig på länsstyrelsen för en kommentar, utan att lyckas.

Mer läsning

Annons