Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Finns positiva sidor med ADHD"

/

Annons

- Hela mitt liv föll på plats dagen jag fick min diagnos, säger Fyr Anders Lärka från Dala-Järna. Det var för tre år sedan, idag är Fyr Anders 49 år.

- Jag fick svar på vad som låg bakom min hyperaktivietet, varför jag jobbade tills jag gick i väggen och känslan av att inte passa in i vissa sammanhang.

I dag jobbar Fyr Anders aktivt för att sprida kunskap om adhd genom föreningen Attention Dalarna där han sitter med i valberedningen.

Han menar att först och främst behövs kunskap, inte minst i skolan bland lärare och skolledning.

- När man kan grunden ska man titta på varje individ för sig och lyfta fram det som just den personen är bra på. Den största anledningen till att inte personer med adhd/damp fungerar socialt är att de inte har någon självkänsla. De får sällan eller aldrig höra att de duger och är bra, säger Fyr Anders Lärka som menar att det ofta är den kreativa sidan som personer med adhd har lättast att utveckla.

- Låter man dem skapa fritt utan regler för hur saker och ting bör se ut kan de skapa mästerverk. En person med adhd klarar inte allt som alla andra klarar men det finns andra saker som personer med adhd klarar bättre än personer utan diagnosen, säger Fyr Anders Lärka som vet flera uppfinnare och kreativa verksamhetsledare som har adhd.

- Personer med den här diagnosen kan ofta tänka i många parallella spår. Frågar du en person utan adhd vad en guldtia är värd får du svaret "tio kronor". En person med adhd svarar förmodligen, "menar du materialvärdet, penningvärdet eller värdet på arbetet för att tillverka tian".

Mer läsning

Annons