Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finansbolag betalar nybygge

Annons

Byggnaden anses av kommunen vara en förutsättning för skapandet av Visitors Center och ny entré till Lugnet. Kommunen menar vidare att byggnaden också är en förutsättning för företagsetableringar samt för fortsatt utveckling av Lugnet, särskilt när det gäller om- och tillbyggnad av bad.

Investeringsutgiften för den samlade utbyggnaden med Visitors Center, omklädnings- och gymbyggnad samt kompletterande servicefunktioner är beräknad till 50, 7 miljoner kronor.

Av dessa 50,7 miljoner kronor finns 13,4 miljoner kronor i trafik- och fritidsförvaltningens investeringsbudget inklusive stödet från Region Dalarna och EU:s strukturfonder.

Det gör att det krävs ytterligare 37,3 miljoner kronor för att finasiera bygget. Av detta belopp kan trafik- och fritid klara ytterligare 10 miljoner kronor, varför behovet at utökade investeringskapital är 23,8 miljoner kronor.

Kommunen själv rymmer inte den finasieringen i sin investeringsbudget.

Det är med den bakgrunden kommunen sett över andra alternativ, för att det nödvändiga bygget ändå ska bli av.

– Eftersom politikerna satt upp ekonomiska mål, som bland annat handlar om att vi inte ska låna upp mer pengar, så har vi tittat efter andra finansieringsmöjligheter, säger Jan Malmberg, kommunens ekonomichef.

– Då har vi tittat efter möjligheten att någon annan än kommunen äger omklädnings- gym och toalettbyggnaden. Vi har undersökt om de kan tänkas erbjuda en hyra som är given för lång tid framåt, och kommit fram till att en sådan lösning inte blir dyrare för kommunen, än att vi skulle stå för allting själva, fortsätter Jan Malmberg.

En totalentreprenör är upphandlad, och det är Skanska som kommer att stå för själva byggnationen.

Vem eller vilka som ska finansiera byggnaden vill dock inte Jan Malmberg avslöja.

– Vi har pratat med ett finansbolag, så mycket kan jag väl säga. Det är ett bolag vi samarbetat med tidigare, säger Jan Malmberg.

Kommunen måste också skriva ett avtal med IBF Falun Fastighets AB, då nybuggnationen till vissa delar kommer att integreras med Falu Kuriren Arena.

Att det blir just den här lösningen av nybygget på Lugnet är dock inte klart. Först ska politikerna säga sitt.

Kommunstyrelsen ska ta ett beslut i ärendet i nästa vecka.

Mer läsning

Annons