Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falutjej i LO-toppen

/

Falubördiga Malin Norberg är ny ungdomssekreterare för LO. En av hennes viktigaste uppgifter blir att få ungdomar att engagera sig fackligt.
– Vi måste förbättra förutsättningarna för unga, säger hon.

Annons

Det var under LO:s Ungdomsforum 2011 som falubördiga Malin Norberg utnämndes till ny ungdomssekretare.

– Det känns jättespännande, det är ett jätteroligt jobb, men mycket att göra. Min huvuduppgift blir att samordna och utveckla LO:s ungdomsverksamhet, förklarar hon.

Under Ungdomsforum gjorde LO ett upprop för att skapa fler arbetstillfällen åt ungdomar. Bland annat uppmanar forumet alla heltidsanställda att sluta jobba övertid. I ett pressmeddelande skriver LO att 100 000 arbetslösa ungdomar då skulle kunna få jobb.

– Det är på tok för mycket övertid med folk som arbetar mer än de ska, som arbetar sig sjuka. Samtidigt har vi unga som inte får någon chans att komma in på arbetsmarknaden, säger Malin Norberg.

Hon framhåller vikten av att engagera sig fackligt och skapa möjligheter för ungdomar att vara med i facket.

– Det är ett problem att unga människor många gånger hamnar i situationer då de inte har förutsättningar för att gå med i facket. Och än mindre, för att engagera sig i fackliga frågor. De kanske har otrygga anställningar eller flera deltidsanställningar, det är oklart vilket förbund de ska tillhöra. Här är det viktigt att fler unga får heltidsjobb och att vi som är unga själva och kommer från den problematiken tar plats i LO:s organisation.

Malin Norberg är 28 år gammal och engagerade sig som ung i bland annat elevrådet och pushade för ökad elevdemokrati. När hon började jobba blev hon så småningom ungdomsansvarig i sin avdelning och har sedan 2009 arbetat som ombudsman vid GS avdelning tolv i Dalarna (facket för skogs-, trä- och grafisk bransch). Hon började sin tjänst på LO den 1 december i år.

Mer läsning

Annons