Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falutjej en av landets första konstinramare

/

Annons

I Ramhuset trängs stora och små tavlor med olika motiv. De vita väggarna fylls med oljemålningar och blyertsteckningar.

- Jag tycker mycket om att titta på tavlor, mest gillar jag runda former, det är så vackert. Många tror att jag målar bara för att jag jobbar med inramning, men för mig räcker det med att titta på tavlorna, säger hon.

Nu är rätt tid att vara konstinramare. Branschen är i akut behov av utbildad personal.

- Nästan alla mina klasskompisar fick jobb eller har startat eget efter utbildningen, säger Emma Ericson. Hon gick landets enda och första KY-utbildning i yrket i Tranås.

Emma trivs och planerar att en dag ta över familjeföretaget. Hon har jobbat här tillsammans med sin pappa så länge hon kan minnas, men som yngre städade hon mest och utförde enklare arbete. Idag är hon en skicklig hantverkare som dagligen ramar in minst fyra tavlor.

Det bästa med jobbet är variationen och mixen av människor. Hit kommer allt från privatpersoner till företag och ingen vecka är den andra lik. Jobbet kräver att man ska vara påhittig, finurlig och pysslig.

- Man ska inte alltid hålla sig inom ramarna, haha! Åh, vad jag är trött på det där skämtet. Men så är det, man måste vara skicklig och ibland krävs det att man hittar snabba lösningar, säger Emma.

Nackdelarna är när man gör ett misstag. Blir det fel blir det verkligen fel.

- Men då är det bara att göra om, det går ju inte att sälja något som inte är rätt gjort.

Mer läsning

Annons