Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faluskola prisades i Arla Guldko – fick Årets Guldstjärna vid "matbranschens Oscarsgala"

På torsdagskvällen prisades Falu Restuarangakademi vid Arla Guldko, som brukar kallas för "matbranschens Oscarsgala".
Falu Restuarangakademi vann kategorin Årets Guldstjärna.
– Årets vinnare har vänt en nedåtgående trend till en framgångssaga, skiriver juryn i sin motivering.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Sparbankens godaste recept i ny bok

Gör spännande mat med din egen sambal oelek – kryddpastan med det extra stinget

Kocken: "Snabb och nyttig mat behöver inte vara dyr och svår"

Det enda dalabidraget i tävlingen var Falu Restaurangakademi, som var nominerat i kategorin Årets Guldstjärna, vilket akademin även kammade hem segern i.

– Vi har inte förstått hur stort det här priset är. Det är helt fantastiskt att vi har vunnit. Vi är så stolta över det fina samarbetet i projektet mellan restaurangbranschen, skolorna och kommun. Nu ska vi fira med hela Falun! säger Liv-Grete Sandström Lidberg, projektledare, Falu restaurangakademi, i ett pressmeddelande.

Finalgalan i Arla Guldko hölls på Fotografiska i Stockholm på torsdagskvällen. Detta var 17:e gången som galan anordnades.

– Tävlingsbidragens kvalitet har ökat för varje år och årets finalister imponerar starkt. Det är bara små detaljer som skiljer dem åt. Därför har jurygruppernas omfattande arbete varit mycket viktigt, säger Fredrik Larm, projektledare för Arla Guldko, i ett pressmeddelande.

Läs även: Kocktävling bröt trenden – många söker hotat program

Läs även: Kocktävling ska locka fler till restaurangbranschen

Falu restaurangakademi vann Årets Guldstjärna vid Arla Guldko på torsdagskvällen. Från vänster: Ted Stöffling, Camilla Andersson Sparring, Liv-Grete Sandström Lidberg, Agneta Sjödin (konferencier) och BjörnHemdal

Årets upplaga av Arla Guldko hade fokus på den offentliga måltiden med tävlingskategorierna Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola och Bästa Seniormatglädje.

Nytt för i år var utmärkelsen Årets Guldstjärna som delas ut till den eller dem som på olika sätt bidrar till att utveckla det offentliga köket. Fyra särskilt tillsatta jurygrupper, var och en toppad med en av Sveriges bästa stjärnkockar, har under flera veckor jobbat med att utse vinnarna. I juryn för Årets Guldstjärna kom hälften av rösterna från tidigare Arla Guldko-finalister.

Restaurang Ecole, Haraldsbogymnasiet i Falun. Finalen i kocktävlingen, arrangerad av Falu restaurangakademi, hölls här i januari.

Alla vinnare får var sin statyett och ett utbildningsstipendium på 30 000 kr. Vinnarna i Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola och Bästa Seniormatglädje får dessutom ett gästspel av Årets Kock.

Här är alla vinnare i Arla Guldko 2017.

Årets Guldstjärna – Falu restaurangakademi, Falun.

Juryns motivering: ”Att hitta en tydlig väg för den yngre generationen in i restaurangbranschen, kommer vara avgörande för vår framtida upplevelse och kvalitet, på såväl privata som offentliga restauranger. Genom snabbt agerande i en krissituation och konkret samarbete mellan offentlig sektor och lokalt näringsliv, har årets vinnare vänt en nedåtgående trend till en framgångssaga, värd att kopiera. Våga ta rygg på denna guldstjärna!”

Här finns mer information om Falu Restaurangakademi, i en artikel skriven av Arla Guldko inför galan.

Falu restaurangakademi har vunnit priset Årets Guldstjärna. Bilden är tagen vid en av kocktävlingarna som akademin har anordnat under vintern.

Övriga vinnare vid galan blev:

Bästa Matglädjeförskola – Föräldrakooperativet Flisan, Färjestaden

Bästa Matglädjeskola – Lidens skola, Sundsvall

Bästa Seniormatglädje – Skogslidens vårdboende, Båstad

Detta är inte den första framgången för Dalarna i Arla Guldko. För ett par år sedan prisades skolrestaurangen Kungsklockan i Säter på Arla Guldko och vann silver i kategorin "Bästa Matglädjeskola".

Läs även: Därför har Säters skolmat vunnit pris – DT sänder från skolköket

Arla Guldko brukar kallas för Matbranschens Oscarsgala.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons