Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faluns skolor förfaller

/
  • Klotter och trasiga väggar. – Jag tror att de vuxna inte bryr sig eftersom det bara är skolelever som byter om här, säger Victor Bergström. Foto: Lars Dafgård

Annons

Matbespisning i jympahallen, förråd som arbetsrum och toalettbås med full insyn. Listan på åtgärdspunkter för Faluns skolor kan göras lång.

En ny skolfastighetsplan är beställd och snart färdig. Under ett år har Paula Aspfors rest runt i kommunens skolor tillsammans med en fastighetsingenjör för att få en bild av läget och beskriva behoven.

Aspfors fann att en stor del av beståndet har stora brister som måste åtgärdas och att många skolor är i akut behov av renoveringar, däribland skolorna i Svärdsjö, Bjursås, Sågmyra och Britsarvet.

– Jag är förvånad över resultatet av platsundersökningarna. Varför ska de som når under axeln på oss vuxna behöva vistas i lokaler som vi själva aldrig skulle acceptera som arbetsmiljö, säger Paula Aspfors.

Det som återstår innan planen är komplett är politikernas beslut om vad som ska åtgärdas, i vilken ordning och i vilken takt.

Maria Wilje, skolnämndens ordförande anser att det är skolornas tur nu.

– Jag tycker att man bör avsätta nära dubbelt så mycket till investeringar i skolfastigheter som man gör idag. Satsningar på hoppbackar, resecentrum och Södra centrum måste stå tillbaka, säger Maria Wilje (fap) som menar att man blir tvungen att lägga ner ett antal skolor på grund av det eftersatta underhållet, det stora investeringsbehovet och ett minskat antal elever.

– Jag vet inte hur många, vilka och exakt när, men under vår mandatperiod kommer fler än en skola i kommunen att läggas ner.

Mer läsning

Annons