Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faluns luft är olaglig

Annons

I gårdagens tidning stod att Faluns luft är sämst i länet när det gäller cancerframkallande bensen och luftvägsirriterande kvävedioxid, enligt en ny undersökning från länsstyrelsen.

Kommunens egna mätningar ger en ännu mer negativ bild av Faluns luftkvalitet. Resultatet visar att faluluften ofta är mycket sämre än de årsmedelvärdena som presenterades i går.

Enligt lagen får luften i en kommun överskrida en viss halt med kvävedioxid, men för ofta. I Falun följs inte det.

- Vid vissa väder på vintern ligger vi över miljökvalitetsnormen. Det är den nivå som lagen anger att man ska klara, säger Kristina Harsbo, miljöchef i Falu kommun.

Trots att Falun är en relativt liten stad om man jämför med andra orter i landet, tål luften inga stora mängder avgaser.

- Falun är mycket känsligare än andra städer. Vi ligger i inlandet och därför blåser det inte så mycket här. Det i kombination med att Falun ligger i en dal gör att avgaserna stannar kvar.

Det är de så kallade höghaltstillfällena, alltså när luften står still och halterna blir riktigt höga, som inträffar för ofta i Falun. Då överskrider mängden kvävedioxid gränsvärdena.

- Vi klarar inte miljökvalitetsnormen och om man inte klarar den är kommunen skyldig att vidta åtgärder, säger Kristina Harsbo.

För att få ner halterna har kommunen bland annat byggt om staden, gjort det svårare för bilister och enklare för cyklister.

Att öppna Åsgatan för biltrafik tror inte Kristina Harsbo skulle gå.

- Åsgatan är en smal väg med hus, biltrafik där gör att halterna av kvävedioxid kan bli för höga där också, säger Kristina Harsbo.

Mer läsning

Annons