Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun lägger ut LSS på entrepenad

/
  • Vinnare. Christina Knutsson (S), ordförande i socialnämnden, stod fast vid sin ståndpunkt och röstade för att assistansverksamheten inom LSS ska läggas ut på entreprenad, privatiseras.

Assistansverksamheten inom LSS ska läggas ut på entreprenad.

Falualliansen, stödda av Socialdemokraterna Christina Knutsson, Claes Mankler och Renée Andersson som stod fast vid sin tidigare ståndpunkt, drev i kommunfullmäktige igenom beslutet med röstsiffrorna 31-29.

Annons

Det blev en lång och stundtals het debatt innan beslutet kunde tas.
I över tre timmar höll fullmäktigledamöterna på att debattera frågan.
Fullmäktiges ordförande Karl-Erik Pettersson (S) hade fullt sjå med att hålla reda på vems tur det var att gå upp i talarstolen, och vem som skulle få komma med en replik eller inte.
Men till slut kunde frågan gå till beslut. Efter votering, där röstsiffrorna noterades till 31-29 efter att Anders Samuelsson (--) lagt ner sin röst, blev beslutet att assistansverksamheten inom LSS ska läggas ut på entreprenad, privatiseras.
Något som socialnämnden redan beslutade om i oktober 2011.
Men som efter omtag och nya utredningar nu nått kommunfullmäktige.
Trots hård påverkan in i det sista från de rödgröna kamraterna, stod Christina Knutsson (S), Renée Andersson (S) och Claes Mankler (S) fortsatt upp för sitt ställningstagande i frågan.
Mustafa Güclu var inte på plats.
– Det är inte lätt att sitta bland de rödgröna och ha en annan åsikt i en fråga. Vanligtvis brukar vi vara helt överens, men den här gången skiljer det sig, säger Claes Mankler, som var bland de sista att gå upp i talarstolen för att förtydliga sin åsikt i frågan, och fortsätter:
– Jag har fullt tillit till vad tjänstemännen, som jag jobbat tillsammans med i tolv år, redovisat inför socialnämnden. Jag är trygg i mina åsikter och går den här gången emot många av partivännerna. Demokrati är att få och kunna rösta efter sin övertygelse. Inte att det ska passa en viss grupp eller parti bättre.
Christina Knutsson, nytillträdd ordförande i socialnämnden, var tidigt uppe i talarstolen och försvarade socialnämndens förslag:
– Kommunstyrelsen säger gör som man gjort förut, men spar 15 miljoner kronor. Det går inte ihop. Den här frågan har stötts och blötts och att vi inte har lyckats förmedla informationen på rätt sätt till alla är något jag får ta på mig, säger hon.
Noterbart är att Ove Raskopp (--) röstade med de rödgröna och att Knut A Scherman (SD) röstade med Falualliansen

Annons