Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun kan få rullskidbana

/

Annons

Det är skidåkaren Kalle Gräfnings, Anders Säterkvist, ordförande i Dalarnas Skidförbund och Daniel Hammarström, tränare på skidhögskolan Dalarna, som utarbetat själva förslaget.

Sju klubbar står bakom byggandet av en rullskidbana: Falu IK skidor, Sågmyra SK, Falu CK, Korsnäs IF SK, Falun-Borlänge SK, Grycksbo OK SK och Bjursås IK.

Övriga som skrivit på uppropet är Svenska Skidförbundet, Dalarnas Skidförbund, Svenska Skidspelen, Livi och Skidhögskolan Dalarna.

- Med en rullskidbana skulle Lugnet verkligen bli ett träningscentrum för skidåkare. Vi är många elitåkare i Falun-Borlängetrakten, som skulle kunna stanna hemma och träna i stället för att åka i väg, säger Daniel Tynell.

- Östersund har bra rullskidbanor och det är bara att titta hur många elitåkare som valt att bo där. Vi behöver en rullskidbana i regionen, för som läget är i dag finns den närmaste banan i Snöån, fortsätter Tynell.

Tittar vi på förslaget om en rullskidbana på Lugnet, så skulle den tänkta banan gå på en asfalterad slinga, skild från trafik, i skogen bredvid Riksskidstadion. Banan ska vara till för både motionärer och eliten, men också erbjuda plats för andra idrotter som cykling.

- Att banan är skild från övrig trafik är viktigt, för det känns aldrig riktigt bra att behöva träna bland trafik.

- Men Lugnetterrängen är också perfekt för att anlägga en rullskidbana, då det är viktigt att den är kuperad. En rullskidbana ska likna de mästerskapsbanor vi använder oss av vintertid, och det går att göra på Lugnet, menar Daniel Tynell.

I förslaget finns inritat två banor, en på 3 600 meter lång och en som är 3 400 meter lång.

Kostnaden för rullskidbanan beräknas bli en miljon kronor per kilometer.

- I kommunens investeringsbudget finns inget utrymme för en rullskidbana, säger Bo Wickberg (m), ordförande i Lugnetutskottet.

Utskottet skickar dock ärendet vidare till trafik- och fritidsförvaltningen, som ska kontakta de berörda.

- Vi får se om det går att komma vidare i det här, utan att kommunen ska behöva lägga in pengar i projektet. Jag tror att det är framtiden att intressenter själva går in med pengar i sina projekt, menar Bo Wickberg.

Mer läsning

Annons