Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun går i täten för privat vård

Annons

Vill du ha fler privata alternativ i vården?

Nu skruvar den styrande alliansen i Falun upp tempot när det gäller möjligheten att skapa alternativ till den kommunala verksamheten och att öka valfriheten för kommunens medborgare.

Nyligen stod det klart att fem privata företag kan erbjuda hushållsnära tjänster i konkurrens med kommunens hemtjänst.

Nu öppnar alliansen även dörren till privata alternativ inom vårdomsorgen. I det här fallet har kommunen mycket goda förbindelser med regeringen via Aspe- bodasonen Kenneth Johansson (c), ordförande i socialutskottet.

- Mångfald är bättre än enfald.

- Det som sker nu är glädjande. Det är en av regeringens viktigaste punkter att öka valfriheten, ge mångfald och möjligheterna för folk att själva bestämma över sina liv, säger Johansson.

Han konstaterar att regeringen avsatt 40 miljoner kronor som en resurs för att underlätta för vårdpersonal att ta över olika verksamheter.

Under onsdagens eftermiddag träffade kommunledningen representanter från vårdföretaget Attendo Care.

- I mars ska vi träffa ett annat företag som heter Carema, säger Dan Westerberg.

Attendo Care sticker inte under stol med att de är kostnadseffektivare än kommunen på grund av en mindre personalstyrka.

- Verksamheten behöver inte fungera bättre bara för att man har hög bemanning. Vi är bra på att organisera och är proffs på det vi gör det är därför vi kan erbjuda hög kvalitet, säger Annika Sahlgren, regionchef på Attendo Care.

- Det viktiga är hur man gör, lägger Annika Jungklo, regional verksamhetschef, till.

Företaget har varit verksamt sedan 1987 och ännu 30 år senare möts de av en viss misstro.

- Så var det först i Arboga när vi träffade dem och nu är de jättenöjda. Det är viktigt för mig att få träffa åldringar och informera dem om hur vi jobbar så att de kan känna sig lugna och trygga med oss, säger Annika Sahlgren.

Senare på onsdagskvällen skulle Attendo Care träffa PRO och SPF och ge information.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons