Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun får bakläxa av Jämo

/

Annons

I maj anmälde fritidspolitikern Bengt Holmquist (s) kommunen till Jämo för bristande aktivt jämställdhetsarbete. Holmquist jämförde lönerna bland kommunens 15 högsta chefer, inklusive förvaltningschefernas chef, kommundirektör Torkel Birgersson. Jämförelsen visar att medellönen för kvinnliga förvaltningschefer ligger 6 000 kronor lägre än kommunens manliga motsvarigheter.

I sitt svar till Jämo menar kommundirektör Birgersson och kommunalrådet Dan Westerberg (c) att gruppen som jämförts inte är homogen samt att Birgerssons lön inte bör tas med i jämförelsen. Som motivering till lönespridningen pekar Birgersson och Westerberg på att lönesättningen är gjord utifrån kriterier där omfattningen av uppdraget vägs in. I gruppen som jämförts skiljer det i budgetansvar mellan 10 miljoner kronor och 1 000 miljoner kronor.

Jämo är inte nöjd med svaret och kräver kompletteringar för att jämställdhetsanalysen ska leva upp till lagens krav. Att som Falu kommun lämna förklaringar av typen "löneskillnaden ej beror på kön" eller att "de är sakliga" anser inte Jämo vara tillräckligt utan kräver mer konkreta och begripliga svar.

Falu kommun har fram till 28 september på sig att komplettera lönekartläggningen som även ska innehålla analys och handlingsplan.

Mer läsning

Annons