Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun får anläggning för fjärrkyla

Annons

Med det nya kraftvärmeverket i drift kan bolaget producera el även sommartid. Men för att producera el måste verket gå som vanligt, och därmed produceras också fjärrvärme som inte behövs under sommaren.

Den nya fjärrkyleanläggningen gör dock att värmen kan processas om till kyla.

Meningen är att fjärrkylan ska säljas till fastighetsägare under de varmaste månaderna, och på det viset hittar också bolaget en ny inkomstkälla.

- Nu gäller det att få med olika fastighetsägare på det här projektet, och det ska inte vara något större problem. Vi har redan fastighetsägare som hört av sig till oss om att köpa kyla, säger Bengt Östling.

I dag surrar eldrivna kompressorer överallt för att kyla ner butiker, kontor och andra ställen där ett kallare inomhusklimat behövs. Något som gör att många fastighetsägare får en större elförbrukning under sommaren än vad fallet är under vintern.

- Genom att köpa fjärr-kyla i stället kan fastighetsägarna minska kostnaderna för el, menar Bengt Östling.

Det är framförallt fastighetsägare i centrala Falun, som ska bearbetas för att bli framtida kunder. Falu lasarett finns också med som en tänkt storkund.

- Vi ska jobba brett. Vi har många tilltänkta kunder i centrum. Inte minst galleriorna är i behov av mycket kyla, menar Bengt Östling.

Falu Energi & Vatten har sökt ett bidrag hos Naturvårdsverket för projektet kring fjärrkyla.

Men just nu ser det inte ut som om Falun får något bidrag.

- Nej, det verkar inte så. Därför var det en viktig fråga som styrelsen hade uppe för beslut. Men nu är beslutet taget att vi ska gå vidare med projektet och det känns bra, menar Bengt Östling.

Att bygga fjärrkyleanläggningen på Lugnet, samt att dra nödvändiga ledningar ner mot stan, är beräknat att kosta mellan 20 och 25 miljoner kronor.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons